Canan ALTINTAŞ/DİYARBAKIR, ()-DİYARBAKIR Baro Başkanı Tahir Elçi, mahkemenin KCK tutuklularının tahliye talebine ilişkin 'dağa çıkabilir' denilerek reddetmesine tepki gösterip, Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi suç işlemiştir görevini kötüye kullanmıştır. Biz Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na bir başvuru yaptık. Bu mahkemenin işlemelerini incelemeye almasını talep ettik" dedi.
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza mahkemesinin KCK ana davasında tutuklu bulunan 5 sanık hakkında yapılan tahliye talebini, 'dağa çıkabilirler' diyerek reddetmesine tepki gösterdi. Elçi, mahkemenin delilleri toplamadan, tutukluluk sürelerini incelemeden keyfi bir biçimde karar verdiğini ve hukuki bir dayanağının bulunmadığını söyledi.
Mahkemenin bu kararla hukuki gerekçe ve argümanlar yerine hissi, politik karar vererek tümüyle yasa ve görev sınırlarının dışına çıktığını ileri süren Elçi, şöyle dedi:
"Diyarbakır 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi yüzlerce klasörden, binlerce belgeden oluşan dosyaları incelemeden, delilleri görmeden tahliyeleri talep edilen tutuklu sanıkların tutukluluk sürelerini tespit etmeden sanıkların tutukluluk devamı yoluna gitmiştir. Tahliyesi talep edilen sanıklardan Hüseyin Yılmaz kısa süre önce açık kalp ameliyatı geçirmiş yürümekte bile güçlük çeken biridir. Böyle bir insanın dağa çıkabileceği gerekçesiyle mahkeme tahliye talebini reddetmiştir. Mahkeme bu kararla inanılmaz hukuksuzluklara imza atmıştır. Parlamento bir yasal düzenleme yoluna gitmiş ancak Diyarbakır'daki yargıçlar sanıkları tahliye etmemek için yasal ve hukuki dayanağı olmayan çeşitli yolara başvurmaktadır."
Elçi, KCK ana davasında yargılamaları devam eden tutukluların çoğunun 30 gün sonra 5 yıllık yasal sürelerinin dolacağını belirterek, şöyle dedi:
"Bu kararı kabul edilemez buluyoruz. Bu kararı bir ayrımcılık olarak görüyoruz. Mahkemenin verdiği kararı sanıkların politik düşüncelerine etnik kimliklerine yönelik bir husumetle alınmış bir karar olarak değerlendiriyoruz. Buradan yetkililere seslenmek ve dikkatlerini çekmek istiyoruz. Toplum infial halinde, Kürt toplumu şaşkınlık içinde gelişmeleri izliyor. Canavarca yöntemlerle insanları katletmiş toplu biçimde öldürmüş insanlar tahliye edilirken salt fikirleri nedeniyle 5 yıla yakın tutuklu bulunan siyasetçiler, avukatlar, meclis üyelerinin tahliye talepleri reddedilmektedir. Biz Diyarbakır 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararı hukuki bulmuyoruz. Hukuki argümanlar dışında karar veren bir mahkeme aslında bir mahkeme değildir. Bu mahkeme, mahkeme olma niteliğini yitirmiştir. Hukuki nedenler dışında politik ayrımcılıkla karar tesis eden bir mahkeme, mahkeme niteliği vasfını yitirmiştir. Biz yetkililerden bir önlem alınmasını talep ediyoruz. Biz bugün mahkemenin bu hukuk dışı kararıyla ilgili Anayasa Mahkemesi'ni de bilgilendirdik. Mahkemenin kararını ve karar ilişkin görüşümüzü ilettik. Bizim beklentimiz Anayasa Mahkemesi'nin bu hukuk dışı uygulamayı görerek bir an önce başvuruyu gündemine alarak incelemesi ve sonuçlandırmasıdır. Diyarbakır 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi suç işlemiştir görevini kötüye kullanmıştır. Biz, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na bir başvuru yaptık. Bu mahkemenin işlemelerini incelemeye almasını talep ettik."

CA(GG/AK)(FOTOĞRAFLI)