Serkan ÖZDEMİR/ SOMA,(Manisa),() - MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) öncülüğünde 'Madenciye verilen sözler tutulsun, Soma'nın yaraları sarılsın' yürüyüşü düzenlendi.
Mayıs ayında 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasının yaşandığı Soma'da, Dev-Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, Dev Maden Sen Yönetim Kurulu, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK eski Genel Başkanı İzmir Milletvekili Süleyman Çelebi, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Sanatçı Tarık Akan ve Maden işçilerinin katılımı ile yaklaşık 200 kişi Beşyol Mevkii'nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından sloganlar eşliğinde Cengiz Topel Meydanı'nda toplandı. Grup adına bir açıklama yapan Dev-Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, "Bugün burada bir kez daha Soma işçisinin yalnız ve sahipsiz olmadığını herkes görmektedir. Burada maden işçisinin özgür iradesi ve birleşik gücü var. Burada şehitlerimizin anısı ve onların hesabını soracak irade var. Burada DİSK var, Dev-Maden- Sen var. Hiç kimse ama hiç kimse 301 kardeşimizin yaşamını yitirdiği katliamı unutturamayacaktır. Unutturulmalarına asla izin vermeyeceğiz. Katliamın hemen ardından hakkımız olan ve bize verilen sözleri de unutturamayacaklardır" dedi.
Torba yasanın çorba yasaya döndüğünü söyleyen DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "15-16 madde bir günde çok rahat bir şekilde çıkabilirdi. Neden? İlk yasasını hatırlarsanız bir gecede çıktı. 135 maddeye kadar genişletilen bu yasa, sonradan rant yasasına döndü. Ben buradan DİSK Genel Başkanı olarak size söz veriyorum. Dev-Maden-Sen'in başkanlığında madenci arkadaşlarımızla 28 Ağustos'ta eğer gündeme gelmezse maden yasası mecliste grubu bulunan önce siyasi partileri ziyaret edeceğiz, ondan sonra Meclis Başkanının, Başbakanın ve Cumhurbaşkanının elimiz iki yakasında olacak. 301 arkadaşımızı burada kaybettik. Önümüzdeki dönemde 301 arkadaşımızı da kaybetmek istemiyorsak yapılacak tek şey Soma'da taşeronlara Soma madenler teslim edilmemeli. Geçmişte olduğu gibi Soma ve Türkiye'deki tüm madenler TKİ'ye teslim edilmeli" dedi.
EMEKTEN YANA BİR SENDİKA VARDIR, O DA "DİSK
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, "Madenlerdeki haklarımız bilmek, madenlerde direnerek, mücadele ederek, elbette alın teri dökerek hakkımızı almayı bilmek, ancak bir sendikal bilinçten ve patrondan değil, emekten yana bir sendikadan geçer. Bunun adı Türkiye'de DİSK'tir. Devrimci İşçi Sendikaları'dır. Şu anda Türkiye'deki durum şudur; Soma A.Ş. bir maden şirketi değil de bir hava yolu şirketi olsaydı, Başbakan Tayyip Erdoğan'a soruyorum; 13 Mayıs günü Soma A.Ş.'ye ait bir uçak havalandı. 301 yolcusu ile yola çakıldı, hepsi öldü. Şimdi aynı marka, aynı model, aynı eğitimde personelle bir benzer uçağı tekrar kaldırmak istiyor Soma A.Ş. Ey Tayyip Erdoğan, Bilal oğlanı, Sümeyye'yi, o balkonda yanına dizdiğin o yandaşlarını, arkadaşlarını, evlatlarını o uçağa bindirir misin? Emin olun bindirmez" dedi.
DİSK NEREDEYSE BEN ORADAYIM
DİSK neredeyse kendisinin de orada olduğunu belirten sanatçı Tarık Akan, "Bana göre Soma'da DİSK gibi bir sendika daha önceden olmuş olsaydı bu facialar yaşanmazdı. Açık ve net" dedi. Açıklamaların ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı.

FOTOĞRAFLI