Erhan TEKTEN/İSTANBUL, () DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve Devrimci Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası (BANK-SEN) Genel Başkanı Önder Atay, Şişli’deki DİSK Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Halk Bankası çalışanlarına ödenen fazla mesailerin adaletsiz dağıtıldığı iddia edilen toplantıda Beko, Halk Bankası çalışanı 15 bine yakın işçinin hakkının gasp edildiğini belirtti.
Kani Beko, “Yaşananların takipçisi olacağız. 17 Aralık’ta yaşanan yolsuzluk skandalının ardından sürecin emekçiler cephesindeki takipçisi DİSK olmuştur. Yolsuzluk skandalının ardından yaklaşık 15 bin çalışanın haklarını ilgilendiren fazla mesai adaletsizliği yeni bir skandaldır. Uzun çalışma süreleri tüm sektörler gibi bankacılık sektöründe de çalışanları olumsuz yönde etkilemektedir. Yasalarda açıkça yer almasına rağmen fazla mesai ödenmemesi kabul edilemez“ diye konuştu.

Bankacılara seslenen Beko, “Gelin beraber birlikte olalım, siyasi, sosyal anlamdaki talepleri demokratik bir şekilde ifade edelim" dedi.

"YAPILAN ÖDEMELER ÇALIŞANLARIN BÜYÜK KISMINDA HAYAL KIRIKLIĞI YARATMIŞTIR"
BANK-SEN Genel Başkanı Önder Atay da şunları söyledi:

 “Uzun süredir çalışanların gündeminde olan fazla mesai ücretleri ile ilgili olarak 30 Nisan tarihi itibariyle Halk Bankası’nda çalışanlara fazla mesai ücreti adı altında bir ödeme yapılmıştır. Söz konusu ödemeler, çalışanların büyük bir kesiminde hayal kırıklığı ve haklı bir tepkiye sebep olmuştur. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı raporuna göre hesaplandığı iddia edilen fazla mesai ücretleri çalışanların fiili olarak yaptıkları fazla mesai gerçeği ile hiçbir biçimde örtüşmemektedir. Çalışanların yaptıkları fazla mesai süresinde ve bunun parasal karşılığında bir farklılaşma kaçınılmaz olmakla birlikte ortaya çıkan tablo eşit ise, eşit ücret ilkesinin açıkça yok sayılması anlamına gelmekte ve büyük bir adaletsizliğe işaret etmektedir. Aynı şubede aynı sürelerde fazla mesai yapan iki çalışandan birine binlerce liralık fazla mesai ödemesi yapılırken, diğerine hiçbir ödeme yapılmaması ya da yıllardır bankada çalışan personelin önemli bir kısmına 100 TL’yi bile bulmayan komik rakamlarla ödeme yapılması yalnızca adaletsizlikle açıklanabilmektedir."

ET (MK) (FOTOĞRAF)