İŞİD örgütünün katliamlarından kurtulmak için Türkiye sınırına kaçan Ezidiler, Şii Türkmenler ve Kürtler'in ihtiyaçlarını tespit edip yardımda bulunmak, kamuoyunun dikkatini çekmek için DİSK, KESK, TTB ve TMMOB Genel Başkanları Silopi'de incelemelerde bulunacak. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Silopi'den sonra Erbil ve Zaho'ya da gitme düşüncemiz var. Raporumuzla Birleşmiş Milletler Örgütü'nün dikkatini buraya vermesini sağlamak istiyoruz" dedi.
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, İsrail'in Filistin halkına yaptığı çağrıları protesto ettiklerini, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu'na bu konuda mektup yazdıklarını ve Avrupa'nın pek çok kentinde Gazze'deki katliamları kınayan gösteriler düzenlenmesini sağladıklarını söyledi. Ramazan Bayramı öncesi İsrail Konsolosluğu önünde basın açıklaması yaptıklarını belirten Beko, “Bayramı da Gazze de geçirmeyi istiyorduk. Ancak Dışişleri yazdığımız yazıya yanıt vermedi. Biz de Gazze halkında ekonomik, sosyal ve demokratik anlamda gücümüz oranında katkı koymaya çalıştık" dedi.
Beko, Özgür Suriye Ordusu'ndan İŞİD adlı bir örgütün koptuğunu ve daha sonra herkesin bildiği gibi Musul'u işgal ettiğini söyledi. Türkiye'nin Musul Elçiliği'ni basarak 49 kişiyi esir alan İŞİD'in basından öğrendikleri kadarıyla Ezidiler'e, Kürt Türkmenler ve Kürtler'e yönelik katliamlara giriştiğini belirten Beko “Erbil'e doğru yürüyüşe geçtiler. Zaho'yu işgal edeceklerini söylüyorlar. İŞİD dediğimiz örgüt Ortadoğu'yu kan gölüne çevirdi. İnsanlar sessiz kalmamalı. Biz yarın DİSK Genel Başkan olarak ben, KESK Genel Başkan Lami Özen, TTB Genel Başkanı Dr. Beyazıt İlhan ve TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı önce Mardin ve Diyarbakır'a, daha sonra da Silopi'ye gideceğiz. Sınırdaki köylerden kaçmak zorunda kalan aileleri ziyaret edeceğiz. Onların ihtiyacı olan yiyecek ilaç, insan olmaktan kaynaklanan temel ihtiyaçlarını tespit edeceğiz. Sendikalar ve meslek örgütleri olarak acilen yardım yapmak için çalıma yapacağız" dedi.
Kani Beko, Silopi'den sonra Erbil ve Zaho'ya da gitmeyi düşündüklerini belirterek İŞİD katliamlarından kaçanlarla ilgili rapor hazırlayacaklarını söyledi. Raporu üyesi oldukları Avrupa Sendikalar Konfederasyonu'na da göndereceklerini belirten Beko, “Birleşmiş Milletler Örgütü'nün Ortadoğu'da yaşana bu katliamlara daha fazla seyirci kalmaması için biz önce Avrupa ve dünyadaki sendikal örgütleri harekete geçireceğiz. Silopi raporu da BM'ye gönderilecek. Hükümet'e ve sorumlu Dışişleri Bakanlığı yöneticilerine konuyla ilgili açıklamada bulunacağız. BM'nin bir an önce bu konuya el atmasını, Konfederasyon olarak talep edeceğiz. Silopi, Erbil ve Zaho'daki incelemelerimizden sonra, ihtiyaçları Türkiye, Avrupa ve dünyayla paylaşacağız. Sendika ve meslek odaları olarak elimizden geleni yapacağız" dedi.

FOTOĞRAFLI