Utku BOLULU- Bahri KARATAŞ- Tufan HAMARAT/İZMİR, () - İZMİR'de, bir günlük iş bırakan işçi ve memurların Soma'daki maden faciasını protesto etmek için düzenlediği yürüyüşe katılan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, polisin biber gazlı müdahalesi sırasında fenalaştı. Kani Beko hastaneye kaldırılırken, Konak Meydanı'na girmek isteyen yaklaşık 20 bin kişiye, polis TOMA'lardan tazyikli su sıktı. Müdahaleden çevredeki engelliler ve kruvaziyer gemilerle kente gelen turistler de olumsuz etkilendi.
İzmir'de dün akşam üzeri DİSK, KESK ve İzmir Barosu'nun düzenlediği Soma'daki maden faciasını protesto yürüyüşüne Konak'ta barikat kurarak engelleyen, TOMA ve çevik kuvvetle müdahale eden polis, bu sabah iş bırakma eylemi nedeniyle sayıları 20 bine yaklaşan yürüyüşçülere daha sert müdahalede bulundu. Basmane'den Konak'a kadar 'Hükümet istifa', 'Soma'nın hesabı sorulacak' sloganları ile gelen, ön safta DİSK Genel Başkanı Kani Beko'nun bulunduğu kortejin önü, Konak Pier Köprüsü'nü geçtikten sonra çevik kuvvet ve TOMA'larla kesildi.
Konak Meydanı'na yürümek isteyen gruba izin vermeyen polis, görüşme isteğini de geri çevirdi. İlk gelen grubun önüne önce uyarı için tazyikli su sıkan TOMA'lar daha sonra yürüyüşe geçenler üzerine tazyikli su ve biber gazı sıktı. Önce geriye doğru kaçan topluluktan bazıları polislere taşlarla karşılık verdi. Polisin müdahalesi daha da sertleştirdi ve direnen gruplara gözaltı işlemi yapmaya başladı. Bazı göstericiler yerlerde sürüklendi.
Biber gazından çevrede yer alan engelli vatandaşlar ve kruvaziyer gemilerle İzmir'e gelen turistler de etkilendi.
Polisin ilk müdahalesi sonrası DİSK işçileri İzmir Ticaret Borsası önünde bir süre oturma eylemi yaptı. DİSK yöneticileri, Vali ile görüşme istediklerini açıkladı.
DİSK GENEL BAŞKANI BEKO HASTANEYE KALDIRILDI
Kalabalık tekrar bir araya gelince, polis ikinci kez biber gazı ve TOMA'larla müdahalede bulundu. Grubun önünde yer alan DİSK Genel Başkanı Kani Beko bu müdahale sırasında fenalaştı.
Kani Beko, olay yerine gelen bir ambulansla hastaneye kaldırıldı. Beko'nun yanı sıra başka fenalaşanlar da oldu ve onlar da ambulanslarla hastaneye sevk edildi.

UB(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)