BEKO YAŞADIKLARINI ANLATTI
İzmir'de, Soma maden ocağı faciasını protesto yürüyüşünde TOMA'ların ve biber gazı sıkılmasıyla yaralanan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi'nde tedaviye alındı. Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu'nun ziyaret ettiği ve "Geçmiş olsun" dileklerini ilettiği Beko, basın mensuplarına başına gelenleri anlattı.
Beko, TOMA'larin işçi ve memurlara ilk müdahalesinin ardından Vali'yle görüşmek istediklerini, ancak Emniyet'den Sorumlu Vali Yardımcısı'yla görüşebildiklerini, Büyükşehir Belediyesi önünde, Soma'da ölen işçiler için basın açıklaması yapma isteklerini ilettiğini sölyedi. Mutabık kaldıklarını, daha sonra ise Güvenlik Şube Müdürü ile görüştüklerini, kendilerine, "Başkan siz işçilerin bize taş atmamasını sağlayın, TOMA'ları geri çekelim" dediğini anlattı. Bunun üzerine işçileri uyardıklarını belirten Beko, "Tam barikatlar kaldırılmak üzereydi. Yürüyerek belediye önüne gelirken, TOMA'nın yanından geçerken tazyikli suyu, bilhassa bana ve arkadaşlara sanki hedef gözetir gibi sıktılar. Sol kulağımdan ağır bir darbe aldım. Kulağımda kanama var. Sol kulağım duymuyor, sol gözümde iç kanama var. Sol omuz ve göğsüm ile sırtımdan da darbe aldım. Dengemi kaybettim ve düştüm. Düşünce dizimden de yaralandım. Arkadaşlar beni hastaneye getirdi" dedi.
Beko, maden ocağı faciasının ardından, bundan sonra başka işçilerin ölmemesi için kitlesel gösteriyle bu düşüncelerini kamuoyuyla paylaşmalarının en doğal haklarını olduğunu belirten Beko, "Biz bugün eylem yapmayacağız, sokaklara çıkmayacağız, demokratik tepkimizi koymayacağız da ne zaman koyacağız? Yaklaşık 300 işçi arkadaşımız ölmüş, kömür olmuş. Bunun da psikololik etkisiyle hem dün hem bugün yürüdük. Aynı şekilde TOMA ve tazyikli suyla üzerimize geldiler. Uyarı da yapmadılar. Ben anlamakta güçlük çekiyorum. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde çok başbakan gördünüz. Ama halkına, işçisine işkence yapan, savaş açan bir başbakanla ilk kez karşı karşıyayız" diye konuştu.
Eşrefpaşa Belediye Hastanesi Başhekimi Bora İrer, Kani Beko'nun durumunun iyiye gittiğini, kontrol altında tuttuklarını, kısa süre içinde taburcu edeceklerini söyledi.
KOCAOĞLU: SON DERECE ÜZÜCÜ
zmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hastane çıkışında yaptığı açıklamada, ziyaret ettiği Beko'nun durumunun iyi olduğunu açıkladı. Olayın son derece üzücü olduğunu belirten Kocaoğlu, Beko'ya sıkılan suyun yakıcı etkisinin olduğunu belirtti. Kocaoğlu, "Bir işçi sendikaları konfederasyonu başkanına, diğer işçi ve memurlara, daha önce milletvekilleri ve bizlere yapılanlar ortada. Yeni bir düzen kuruluyor. Bu düzen değişikliğinde konuşmayacaksın, eleştirmeyeceksin, itaat edeceksin, ses çıkartmayacaksın. Bunun bir adım ötesi belli gün ve saatlerde evinden çıkmayacaksın. Demokratik hak, gösteri yürüyüşü hakkını kullanmayacaksın ne milletin ne devletin ne de kişisel hakkını aramayacaksın. Gidiş bu gidiş. Bunun adını sizler daha iyi koyarsınız. Son derece üzücü. Bir gösteri yapılıyor. Basın açıklaması yapılacak. Bir taş atma davası var. Bu taşı kim atıyor. 1 Mayıs'ta kim attı? Bugün kim attı? Ülkenin her tarafı soru işaretleriyle dolu. Her olay soru işaretiyle dolu. Bazı senaryolar oynanıyor olan sade vatandaşa, halka oluyor" dedi.
Belli göreve seçilmiş kişiler olarak namus ve şerefle hemşerilerinin hakkını korumaya çalıştıklarını dile getiren Kocaoğlu, başka yapacakları bir şey olmadığını söyledi.
CHP'Lİ ENGİN'DEN VALİ VE EMNİYET MÜDÜRÜNE TEPKİ
CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin de Soma'da hayatını kaybeden maden işçileri için anma etkinliği düzenlemek isteyen İzmirli çalışanlara yönelik olarak polisin sert müdahalesine tepki gösterdi. Engin yaptığı açıklamada, "Olayları uzaktan izleyen İzmir Valisi ve İl Emniyet Müdürü'nü İzmir'e çektirilen zulme derhal son vermeleri konusunda uyarıyorum" dedi.
Utku BOLULU/İZMİR, ()

(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)