TÜRKİYE, Afrika Birliği'nin 30-31 Ocak 2014 tarihlerinde Addis Ababa'da gerçekleştirilen 22'nci Zirve Toplantısında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki bir heyetle temsil edildi.
Türkiye'nin gözlemci ve stratejik ortak statüsünde temsil edildiği Zirve'nin açılış oturumuna katılan Dışişleri Bakanı Davutoğlu ayrıca Burkina Faso Dışişleri Bakanı Cibril Yipene Bassole ile biraraya geldi ve Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome Wirtu, Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ve Haiti Başbakanı Laurent Lamothe tarafından ayrı ayrı kabul edildi. Görüşmelerde bölgesel konular başta olmak üzere, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği adaylığı ile Türkiye-Afrika ilişkileri ele alındı.
Türkiye'nin 2005 yılından beri gözlemci, 2008 yılından bu yana ise stratejik ortağı olduğu Afrika Birliği, kıtadaki tüm ülkelerin üye olduğu, Afrikalıları ilgilendiren meselelerin en üst düzeyde ve doğrudan ele alındığı Afrika kıtasının en önemli uluslararası kuruluşudur. Rakamlarla Türkiye – Afrika Ortaklığı Türkiye’nin 2012 yılında gerçekleştirdiği resmi kalkınma yardımlarının 3’te 1’ini, yani 772 milyon dolarını Afrika ülkelerine yapılan yardımlar oluşturmuştur. 2000 yılından bu yana Afrika ülkelerinden 3 bini aşkın öğrenciye yükseköğrenim bursu tahsis edilmiştir. Türkiye, Afrika’da halen görev yapan 6 BM Misyonundan 5’ine personel ve mali katkı yapmaktadır. Son 4 yılda Afrika’daki Büyükelçiliklerimizin sayısı 12’den 35’e yükselmiştir. Son 5 yılda Ankara’daki Afrika ülkelerinin Büyükelçilik sayısı ise 11’den 27’ye yükselmiştir. Ticaret hacmimiz tüm Afrika ülkeleriyle 2005’de 9 milyar ABD Doları iken 2012 yılında 23 milyar ABD Dolara çıkmıştır.