DİKİLİ (İzmir), () - İZMİR’in Dikili İlçesi’nin koruma altındaki sahili Kabukum'da kıyıya vurmuş ölü caretta caretta bulundu.
Kabakum Sahili’nde, ölü caretta caretta gören bir vatandaş, belediye zabıta ekiplerini arayarak durumu bildirdi. Bunun üzerine kumsala giden zabıta ekipleri, 120 santimetre boyunda, 150 kilogram ağırlığındaki deniz kaplumbağasının üzerinde herhangi bir delici ve kesici alet yarasına rastlanmadı. Balıkçıların ağlarına takılıp, suda boğularak ya da poşet yutarak öldüğü sanılan 25-30 yaşlarındaki erkek deniz kaplumbağası, belediye çöplüğüne götürüp, gömüldü.
DSP’den aday olan Dikili Belediye Başkan Vekili Yusuf Altıparmak, ölü bulunan caretta carettanın kendilerini üzdüğünü belirtip, “Carettaların Dikili’ye gelmesi bir değerdir. İlçemizin havası ve deniziyle tertemiz yaşanılabilinir bir kent olduğunu gösterir. Carettaların ülke turizmine katkısı da büyüktür. Onların korunması için Dokuz Eylül Üniversitesi ile birlikte Dikili Belediyesi olarak bir çalışma başlatmış, Kabakum kumsalını korumaya almıştık. Buna rağmen böyle bir ölümün gerçekleşmesi hepimizi üzdü. Vatandaşlarımız zaten bu konuda çok duyarlı. Akademisyenlerin bu ölümleri araştırması gerekir” dedi.
'DENİZDEN KORUMA DA GÜÇLENDİRİLMELİ'
Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Çetin, iki yıldır deniz kaplumbağasının bulunduğu bölgede incelemeler yaptığını belirtip, “Dikili’nin ekolojik açıdan tertemiz bir kent olduğunu, denizinin ve havasının yaşam için çok sağlıklı olduğunu gösterir. Carettalar artık Dikili açıklarını yeni yerleşim alanı, kumsallarını da yumurtlama alanı olarak belirlemişlerdir” diye konuştu. Prof. Dr. Çetin, “Caretta carettalar, Dikili ve bölge turizmi için çok büyük bir şans. Dikili Belediyesi'nin karadan almış olduğu önlemler ve belediye başkanımızın yakın ilgisi dışında gerekli mercilerin denizden de korumayı güçlendirmesi gerekiyor” dedi. Prof. Dr. Çetin, caretta carettaların Akdeniz kıyılarında yumurtladıkları 21 noktada sıcaklığın artmasına bağlı olarak yumurtalardan hep dişi deniz kaplumbağası çıkması nedeniyle sayılarını arttırmak ve nesillerini korumak içgüdüsüyle Dikili sahillerini tercih etitğini de belirtti. Prof. Dr. Çetin, kendisinin Dikili’yi 22’nci yumurtlama alanı ilan ettiğini de söyledi.

AA(İÖ/CK) (FOTOĞRAFLI)