AYDIN'ın Didim İlçesi'nde, Adalet Bakanlığı'nın Maliye Bakanlığı'ndan yer tahsisini isteyerek Didim sınırlarında denize sıfır 4 bin dönümlük hazine arazisinin açık cezaevi yapılması planı ile ilgili AK Parti Didim İlçe yönetimi bilgilendirme toplantısı yaptı. Sağduyu ile hareket edilmesi gerektiğini söyleyen partililer, cezaevinin ilçenin turizm kenti imajına zarar vereceğini söyledi.
AK Parti Didim İlçe Başkanlığı'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına İlçe Başkanı Cenk Ünlü, Belediye Meclis üyeleri ve partililer katıldı. İlçe Başkanı Cenk Ünlü, şöyle dedi:
"Hepinizin bildiği üzere Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı Didim Malmüdürlüğü'nden ilçemiz sınırları içinde yer alan 1662 parsel üzerinde açık cezaevi yapmak amacıyla 28 Ekim 2013 tarihinde tahsis talebinde bulunmuştur. Öncelikle belirtmek isterim ki; söz konusu proje Didim'e ceza vermek amacıyla başlatılmış değildir. Kamu kurumları kendi faaliyet alanlarında toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilmek için gerekli planlamaları ve faaliyet alanlarıyla ilgili yatırımları düzenlemek durumundadır. Adalet Bakanlığı da tüm Türkiye'de olduğu gibi Aydın'da da hizmet altyapısını güçlendirmek için yeni adliye saraylarını ve ceza infaz kurumlarını planlamaktadır. Söz konusu Bakanlığımız bu rutin çalışmaları içinde kendi tasarrufunda kullanılmak üzere Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı kanalıyla Didim Malmüdürlüğünden yer tahsisi için talepte bulunmuştur. Bu süreç neticesinde çeşitli kamu kuruluşlarından tahsisle ilgili görüş alınmıştır ve süreç devam etmektedir, kesinlik kazanmış değildir."
TURİZM KENTİ İMAJI ZEDELENİR VURGUSU
Konudan Mayıs ayı başında haberdar olduklarını ve Didim'deki Sivil Toplum Kuruluşları, Ticaret Odası ve Kent Konseyi ile görüş alışverişinde bulunarak İlçe Kaymakamı Ersin Emiroğlu'nu ziyaret ettiklerini ifade eden Ünlü, şöyle devam etti:
"Konuyu İl Başkanımız ve Aydın milletvekillerimizle ivedilikle ele alıp değerlendirdik. AK Parti hükümetinin yoğun çalışmaları neticesinde Didim'e 'Turizm Kenti' unvanı kazandırılmıştır. Didim'de yapılacak açık cezaevi projesinin, ilçemiz ekonomisine katkı sağlayacağı düşünülse de, 'turizm kenti' imajını zedeleyeceğinden başta milletvekilleri ve il başkanımız olmak üzere, tüm teşkilatlarımız söz konusu cezaevi projesinin Didim'de yapılmasına olumsuz bakmaktadır. Bu konuda Aydın Milletvekillerimiz gerekli çalışmayı başlatmış olup, ilgili Bakanlığımızla temas halindedir."
Parti terbiyesinin ve kurumsal yapının gerektirdiği şekilde hareket edeceklerini belirten Ünlü, konuya sağduyulu ve ötekileştirmeden yaklaşılması gerektiğini ifade etti. Didim'de ortak hareket noktasında kamuoyu oluşturulmasına ve şahsi görüşünün cezaevinin Didim'e yapılmayacağı yönünde olduğunu da aktardı.
İlçe Başkanı Cenk Ünlü, AK Parti Aydın Milletvekilleri Semiha Öyüş, Ali Gültekin Kılınç ve Mehmet Erdem imzası ile 20 Mayıs 2014 tarihinde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a iletilen dilekçe metni paylaştı. Dilekçede şu ifadeler yer aldı:
"Sayın Bekir Bozdağ, malumlarınız üzere Didim ilçesinde geniş hazine arazilerine sahip önemli bir turizm beldemizdir. Bu hazine arazilerinin doğru kullanılması ve kaybedilmemesi adına AK Parti hükümetleri döneminde gösterilen yoğun çaba ve emek ile Didim 'Turizm Kenti' ilan edilmiştir. Didim'deki her türlü planlama 'turizm kenti projesi' kapsamında yapılmaktadır. Apollon Tapınağı ve Didyma Antik Kentini sınırları içinde barındıran Didim'in 'turizm kenti' kimliği Aydın İli ve ülkemiz için bir çok açıdan büyük önem arz etmektedir. Turizm açısından büyük öneme haiz Didim İlçesi'nde Açık Cezaevi yapımı konusunda bir çalışma yapıldığı, konunun Bakanlığınızda değerlendirilme aşamasında olduğu ve bu hususta bazı yazışmaların yapıldığı duyumunu büyük bir endişe ile almış bulunmaktayız. Gerek AK Parti teşkilatları gerekse Didim kamuoyundan aldığımız bilgi ve şikayetler neticesinde AK Parti Aydın Milletvekilleri olarak bahsi geçen 'Açık Cezaevi'nin Didim'e yapılmasını kesinlikle uygun görmüyoruz. Didim'in 'Açık Cezaevi' imajıyla anılmasını değil, Turizm Kenti imajı ile anılmasın bizim için çok önemlidir. Gereğini bilgilerinize önemle arz ederiz."

BY(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)