Buket YETİŞSİN/DİDİM (Aydın), () - AYDIN'ın Didim İlçesi'nde, Soma'daki 301 madencinin yaşamını yitirdiği kömür ocağı faciası protesto eylemlerine katılanlardan 30 kişi hakkında 'devlet büyüklerine hakaret' suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.
Soma'da geçen 13 Mayıs'ta meydana gelen maden faciasının ardından siyasi partiler, sendikalar ve dernekler olmak üzere demokratik kitle örgütlerinin oluşturduğu Didim Demokrasi Platformu üyeleri, 14 Mayıs'ta Didim Kent Meydanı'nda toplandı. Yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı, hükümet aleyhine sloganlar atıldı.
Yürüşe katılanlarla, ertesi gün de Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu'nun (KESK) yaptığı grev çağrısına katılıp, maden kazasını protesto amacıyla da benzer sloganlar attıkları ileri sürülen, aralarında sendikacıların da bulunduğu toplam 30 kişi hakkında 'devlet büyüklerine hakaret' suçlamasıyla savcılık tarafından soruşturma başlatıldı.
Didim Demokrasi Platformu, soruşturmaya basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Hakkında soruşturma açılan kişilerin çoğunluğunun kadınlar ve sendika üyeleri olduğuna dikkat da çekilen açıklamada, "Yasal demokratik açıklama hakkımızı ve sendikaların yasal grev hakkını kullandık. Bu uygulamanın demokratik hakların kullanımını önlemeye, yıldırmaya ve sindirmeye, örgütlü mücadelenin güç kazanmasını engellemeye yönelik bir uygulama olduğunu düşünüyoruz" denildi.

FOTOĞRAFLI