DİYARBAKIR Dicle Üniversitesi'nin, kendi arazisinde bulunan 10 bin ağacı, Diyarbakır Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda, yangın tehlikesi ve halk sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle kestiği belirtildi.
Dicle Üniversitesi tarafından Dicle Nehir kısıyında bulunan arazisinde yaklaşık 50 gündür yapılan ve çevre örgütlerinin tepkisine neden olan ağaç kesimini, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Diyarbakır Orman Müdürlüğü'nün hazırladığı inceleme raporuna dayanarak yaptığı ortaya çıktı. Dicle Üniversitesi'nin talebi ile 5 Kasım 2013 tarihinde inceleme raporu hazırlayan Diyarbakır Orman Müdürlüğü Merkez İşletme Şefi Ufuk Çelik, söz konusu ağaçların toplum sağlığını ve olası yangın tehlikesi için risk oluşturduğu belirtilerek, ağaçların bölgeden uzaklaştırılmasını istedi. Hazırlanan ve ağaçların kesimine gerekçe olarak gösterilen raporun sonuç ve kanaat bölümünde şöyle denildi:
"Diyarbakır Dicle Nehri yerleşkesinde Yeniköy mevkiindeki daha önce kum ocağı olarak kullanılan alan üzerindeki 'kara kavak' ve 'kara söğüt' ağaçlarıyla ilgili olarak yapılan incelemede, ilgili ağaçların halk sağlığı için bataklığın rehabilite edilmesi ve muhtemel çıkan yangınlara zamanında ve yerinde müdahale edilebilmesi için de ilgili ağaçların alandan uzaklaştırılarak, alanın rehabilite edilmesi gerekmektedir. Ayrıca kampüs yerleşkesi içinde münferit olarak kuruyan çam ağaçları ve kuruyan dallarının budanması gereken akasya ağaçlarının da böcek arızlarının engellenmesi amacıyla bakımlarının yapılarak kuruyan ağaçların alandan uzaklaştırılması gerekmektedir."