Taylan YILDIRIM / İZMİR, () - AYDIN'ın Kuşadası İlçesi'nde, 2005 yılında bombalı terör saldırısında yaşamını yitiren Eda Okyay, Ufuk Yücedeniz, Deniz Tutum'un aileleri, çocukları için verilen 70'er bin lira tazminatın faiziyile birlikte geri istenmesinin şokunu yaşıyor. Aynı saldırıda ölen İngiliz turist Helyn Bennet ve İrlandalı Tana Whalen için devletin 1 milyon 200 bin paund (yaklaşık 4 milyon 370 bin lira) ödediğini öne süren  Deniz Tutum'un babası Şahin Tutum, "Buna kimse itiraz etmedi, bizim peşimize düştüler. Acımızı bile yaşatmıyorlar" sözleriyle tepkisini dile getirdi.
Kuşadası'nda 16 Temmuz 2005 tarihinde Kadınlar Denizi'ne giden minibüse konulan bombanın patlatılmasıyla 21 yaşındaki Deniz Tutum, 23 yaşındaki Ufuk Yücedeniz, 24 yaşındaki Eda Okyay ile İrlandalı 17 yaşındaki Tana Whalen olay yerinde, İngiliz vatandaşı 21 yaşındaki Helyn Bennett de hastanede yaşamını yitirdi. Aynı olayda 13 kişi de yaralandı. Bombalı saldırıdan yaklaşık 9 ay sonra eylemi gerçekleştiren M.S.K., Elazığ'da yakalandı. İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan M.S.K., 5 kez ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezasına çarptırıldı.
TAZMİNAT KARARINI DANIŞTAY BOZDU
Olayda hayatını kaybeden Deniz Tutum, Ufuk Yücedeniz ve Eda Okyay'ın aileleri, Aydın Valiliği'ne yaptıkları tazminat başvurusundan sonuç alamayınca Aydın İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Yerel mahkeme, ölenlerin ailelerine devletin 70'er bin TL tazminat ödemesine karar verdi. Ailelere bu paralar ödendi. Ancak tazminat tutarını fazla bulan İçişleri Bakanlığı, Danıştay'a itirazda bulundu. Dosyası inceleyen Danıştay 10'uncui Dairesi, terör saldırısında "Devletin hizmet kurusu bulunmadığı" gerekçesiyle kararı bozdu ve tazminat ödenmesine gerek olmadığına hükmetti. Davaya yeniden bakan Aydın İdare Mahkemesi, bu kez Danıştay'ın bozma gerekçesine uydu, tazminat ödenmemesi kararı verdi. Yerel mahkemenin ilk kararının tam tersi yönde yeni bir karar vermesiyle yıkılan aileler, bu kez Danıştay'a itiraz başvurusunda bulundu.
AİLELERE KÖTÜ HABER GELDİ
Yaşamını yitiren gençlerden Ufuk Yücedeniz ile Deniz Tutum'un ailelerinin itirazlarını görüşen Danıştay 15'inci Dairesi, bu talebi reddetti. Aynı saldırıda hayatını kaybeden gençlerden Eda Okyay'ın ailesinin yaptığı itirazı da Danıştay daha önce reddetmişti. Kararı öğrendikleri anda büyük şok yaşayan aileler, bu kez avukatları aracılığıyla karar düzeltme için başvuruda bulundu. Ufuk Yücedeniz ile Deniz Tutum'un ailelerinin, yaptıkları bu itirazın da kabul edilmemesi halinde, devlet, anne için 20, baba için 20 ve kardeş için de 10 bin TL olmak üzere toplam 70 bin TL'yi, faiziyle birlikte geri alacak.
'YABANCILAR İÇİN 1.2 MİLYON PAUND ÖDENDİ' İDDİASI
Danıştay'ın kararını öğrenen Deniz Tutum'un babası Şahin Tutum, hem kendisine hem de diğer ailelere haksızlık yapıldığını dile getirdi. Deniz Tutum'un babası Şahin Tutum şunları söyledi:
"Olayda hayatını kaybeden yabancılara devlet 1 milyon 200 bin paund ödedi, buna kimse itiraz etmedi. Bizim peşimize düştüler. Neymiş devletin kusuru yokmuş. Benim kızım mı, bile bile bombanın olduğu minibüse bindi. Bize acımızı bile yaşatmıyorlar."
Şahin Tutum, hayatını kaybeden İngiliz turist Helyn Bennet ve İrlandalı Tana Whalen'in ailelerine, itirazları üzerine Türkiye'nin yeni bir para daha ödediğini de duyduğunu, ancak bunu aktaran görevlinin kendisine belge göstermediğini de söyledi. Ufuk Yücedeniz'in babası Hüseyin Yücedeniz de büyük üzüntü duyduklarını, itirazlarını yaptıklarını sonucunu beklediklerini dile getirdi.

FOTOĞRAFLI