TÜRKİYE Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 75’nci yılında Anıtkabir'de düzenlenen devlet töreniyle anıldı. Anıtkabir, 10 Kasım 1953 yılında Atatürk'ün naaşının Etnografya Müzesi'nden Anıtkabir'e nakli sırasındaki törende olduğu gibi hazırlandı. Düzenlenen devlet töreninde 60 yıl önce olduğu gibi izciler ve seğmenler de görev aldı.
Anıtkabir'deki tören, saat 08.55'de devlet erkanının Aslanlı Yol'da yürüyüşü ile başladı. Cumhurbaşkanı Gül başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ, Ali Babacan, Yüksek Yargı Temsilcileri, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkanı yer aldı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ay yıldızlı kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelengi mozoleye koydu. Atatürk'ün 75 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat olan 09.05'de 'ti'sesi ve sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi. Bu sırada gönderdeki Türk bayrağı da yarıya indirildi.
Cumhurbaşkanı Gül ve protokolde yer alan devlet erkanı daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Gül, burada Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:
"Aziz Atatürk, ebediyete intikalinizin 75'inci yıldönümünde sizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Türkiye milletimizin büyüklüğüne yakışır bir şekilde ilerlemesini sürdürmektedir. Bugün her alanda güçlenen, başarıları dikkatle izlenen ve dünyada saygınlık kazanan bir Türkiye'ye ulaşmanın kıvancını duyuyoruz. Türkiye'nin geldiği demokratik, siyasi ve ekonomik seviye gösterdiğiniz hedeflere her geçen daha da yaklaştığımızın işaretidir. Türkiye bu öz güvenle daima yükselecek Cumhuriyetimizin kazanımlarından, dayandığı esas ve değerlerden güç alarak ilelebet payidar kalacaktır. Türk milleti olarak size şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun."
Bu arada Anıtkabir, 10 Kasım 1953 yılında Atatürk'ün naaşının Etnografya Müzesinden Anıtkabire nakli sırasındaki törende olduğu gibi hazırlandı. Düzenlenen devlet töreninde 60 yıl önce olduğu gibi izciler ve seğmenler de görev aldı, mozole binasına devasa Türk bayrağı asıldı. Ayrıca hitabet kürsüsüne çiçeklerle hazırlanan Türk Bayrağı ve Atatürk silüeti konuldu. Seğmenler ve izciler askerlerle birlikte Aslanlı Yol'da ve meşalelerin yanında nöbet tuttu.
Anıtkabir devlet tören ardından Türkiye’nin dört yanından Başkente gelen vatandaşlar Anıtkabir’e akın etti. Atatürk’e benzerliği ile bilinen 81 yaşındaki Hasan Özalp ise vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü.