MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde düzenlenen deve güreşi festivalinde, yağan yağmura rağmen develer kıyasıya güreşti. Vatandaşlar şemsiyelerin altında korunmaya çalışarak deve güreşlerini heyecanla izledi.

Bodrum Belediye Başkanlığı tarafından, Kızılağaç dolgu alanındaki arenada, Ege ve Akdeniz Bölgesi'nden 130 devenin katılımıyla deve güreşi festivali düzenlendi. Etkinlikte cazgır, güreşlerin sorunsuz bir şekilde tamamlanması temennisiyle dua ettirdi. Öğlen saatlerinde parçalı bulutlu bir havada başlayan güreşlerin yarısına gelindiğinde sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Yağışlı hava beklenmesine rağmen güreşleri izlemeye yaklaşık 6 bin kişi geldi. Güreşleri izleyenler davul- zurna eşliğinde oynayıp piknik yaptı. Zaman zaman şiddetini artıran yağmura rağmen deve güreşleri kıran kırana geçti. Berabere biten güreşlerde hakemler, deve sahipleri ve urgancılar develerin güreşe devam etmesi nedeniyle zor anlar yaşadı. Develeri ayırmakta güçlük geçen görevliler zaman zaman ezilme tehlikesi geçirdi. Güreşi bırakıp koşarak kaçmaya başlayan bazı develer ise arenada heyecanlı anların yaşanmasına neden oldu. Bulundukları yerde açtıkları muşamba ve şemsiye altında güreşleri izleyenler, hava muhalefetinin güreşleri daha heyecanlı hale getirdiğini söyledi. Eşi Necla Demirtop ile ellerinde dürbünle güreşleri takip eden 65 yaşındaki emekli Astsubay Mehmet Demirtop, "Çocukluğumuzda muhteşem deve güreşleri olurdu. O zamanlar yaşadığım heyecanı eşimle birlikte yaşamaya geldik" dedi.

'GOCA BODRUMLU'DA GÜREŞTİ

Bodrum Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Kocadon'da 'Goca Bodrumlu' isimli devesiyle arenaya girerek izleyenleri selamladı. Kocadon'un devesi, Demre'den "Deli Yürek" isimli deve ile Belediye Başkanlığı başkanlık kupası için yaptıkları güreş berabere sonuçlandı. Başkan Kocadon "Havanın böyle olmasına rağmen kültürümüze, örf ve adetlerimize sahip çıkan halkımızı kutluyorum. Katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Halkımızın güzel bir hafta sonu geçirmesini sağlamak ve örf ve adetlerimizi yaşatmak için bu güreşleri düzenledik" dedi.

DAYLAK'IN ZOR ANLARI

Güreşlerin sonuna doğru, arenaya giren daylak (eşek) ile güreşi sona eren başka bir deve arasında koşturmaca yaşandı. Daylak'ın peşinden koşan deveyi sahipleri tutmaya çalışırken, hayvanın havutu (semeri) çıktı. Görevliler deveyi güçlükle tutabildi.