Muhammet KAÇAR/İKİZDERE (Rize), () - RİZE’nin İkizdere İlçesi’nde yapılacak Ekşioğlu Vakfı Uluslararası Ovit Yayla Şenlikleri’nde ikram edilecek 3.5 ton kavurmanın pişirileceği 630 kilo ağırlığında ve 2 metre 65 santimetre çapındaki dev kazan için Guinness Rekorlar Kitabı’na yapılan başvuru kabul edildi. İstanbul’dan TIR'la İkizdere'ye getirilen kazan, vinçle kuruldu.
Ekşioğlu Vakfı'nın 1-3 Ağustos tarihleri arasında 2 bin 640 rakımlı Ovit Yaylası'nda düzenleyeceği Uluslararası Ovit Yayla Şenlikleri, ilginç bir rekor denemesine ev sahipliği yapacak. Şenliklerde vatandaşlara ikram edilecek 3.5 ton kavurmanın pişirilmesi için İstanbul’da 3 mühendisi ve 11 işçinin bir haftalık çalışmasıyla imal edilen 2 metre 65 santimetre çapında ve 65 santimetre derinliğindeki dev kazan, TIR'la İkizdere'ye getirildi. Rize'de çekiciye yüklenerek Ovit Yaylası'na taşınan 630 kiloluk dev kazan, vinçle kuruldu. 10’u aşçı 60 çalışanın bir haftada hazırlayacağı 3.5 ton kavurma, 10 ton odun yakılarak dev kazanda 2 günde pişirilecek, şenliklere katılması beklenen yaklaşık 40 bini kişiye ikram edilecek.
GUINNESS BAŞVURUYU KABUL ETTİ
Bu arada, Ekşioğlu Vakfı Başkanı Ali Ekşi’nin dev kazan için Guinness Rekorlar Kitabı Türkiye Temsilciği'ne yaptığı başvuru kabul edildi. Guinness Türkiye Temsilciliği heyeti, şenlik günü yaylaya gelerek başvuruyu değerlendirecek. 
Ekşioğlu Vakfı Başkanı Ali Ekşi, geleneksel Ekşioğlu Vakfı Ovit Yayla Şenlikler'ini bu yıl uluslararası boyuta taşıdıklarını belirterek, "Bu kapsamda Karadeniz’e kıyı ülkelerin halk dansları topluluklarını ve kültürlerini kendi kültürümüzle kaynaştıracağız. Yaptırdığımız dev kazanla Guinness Rekorlar Kitabı'na girerek Ovit'in adını tarihe yazdıracağız. Ovit Yaylası ve Ekşioğlu Vakfı’nı dünya bir kez daha tanıyacak. Amacımız bölge turizmine katkı sağlamak" dedi.

MK(TM/SS) (FOTOĞRAFLI)