Dershanelerin kapatılması tartışmalarıyla ilgili olarak Bakırköy'de şubesi bulunan dershaneler başta olmak üzere birçok dershaneden yönetici, öğretmen ve öğrencinin katılımıyla Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda basın açıklaması yapıldı.
DÜNYADA SINAVIN OLDUĞU HER YERDE, SINAVA HAZIRLIK KURSLARI VARDIR
Grup adına açıklamayı okuyan Bakırkoy Final Dergisi Dershanesi Kurucusu ve Yöneticisi Zeki Çobanoğlu, bugün 2 milyon 107 bin öğrencinin dershaneye, 720 bin öğrencinin de etüt merkezi ve okuma salonlarına devam ettiğini aktararak, "2013 ÖSYS'de 10 binden fazla öğrenci İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okumak istedi. Ama bu fakültenin kontenjanı bin 300 olduğundan hedefi bu okul olan öğrencilerin onda dokuzu bu üniversiteye giremedi. Tercih edilen okulların kontenjanı, onları tercih eden öğrenci sayısından az olduğu sürece sınavlar kaçınılmazdır. Sınav varsa, sınava hazırlık da olacaktır. Dünyada sınavın olduğu her yerde, buna Avrupa ülkeleri ve ABD de dahil, sınava hazırlık kursları vardır. Dershaneleri ve etüt merkezlerini kapatmak kararı ile hem üniversitede hem de iyi bir lisede okuma isteğiyle takviye ders alma ihtiyacı bulunan milyonlarca öğrenci ve veliler birinci derecede mağdur edilecektir" diye konuştu.
"HAKKIMIZI, ANAYASA MAHKEMESİ, AİHM NEZDİNDE ARAYACAĞIMIZI BİLDİRİRİZ"
Çobanoğlu, dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi önerisinin, şu an için uygulanabilir, gerçekçi bir plandan yoksun olduğunu söyleyerek, "Zaten özel okullara giden öğrencilerin de ayrıca dershaneye devam etmesi, dershanelerin özel okullardan farklı bir işlev gördüğünün en önemli göstergesidir. Kaldı ki, özel okullara kıyasla, ailelerin çoğunluğu için hala daha ekonomik bir tercihtir. Dershaneler, özel okuldan daha işlevsel ve daha ucuzdur" dedi.
Dershanelerin kapatılması kararının, anayasaya, hukuka, ticari kanunlara, teşebbüs hürriyetine, fikir özgürlüğüne, sebest girişimcilik ve karma ekonomi gibi değerlere karşı işlenebilecek en büyük hukuksuzluk olduğunu iddia eden Çobanoğlu, "Bu kapsamda yapılan yanlışlığı tüm dünyaya duyurma, anayasal, yasal haklarımız başta olmak üzere her türlü hukuki mücadele hakkımızı, mahkemeler, Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) nezdinde arayacağımızı bildiririz" diye konuştu.
Eğitim ve öğretimde özelleştirmenin desrhaneleri kapatarak sağlanamayacağını belirten Çobaoğlu, "Dershaneleri kapatmanın yolu dershane ihtiyacını ortadan kaldırmakla olur. Bu yapılırsa, herhangi bir yasaya gerek kalmadan dershaneler kendiliğinden kapanır. Aksi taktirde, sınavların gerektirdiği bilgi ve donanım ihtiyacı illegal yollarla giderilir, ülkeye yeni bir kayıtdışı kapısı daha açılır" dedi.
"HERKES ÖZEL OKULA GİDEMİYOR"
Dershane öğrencisi olan Mert Aydın da okullarda verilen eğitimle dershanelerde verilen eğitimin aynı olmadığını söyleyerek, "Bizim hızımızı sınıyorlar, fakat okullarda buna göre eğitim verilmiyor. Bunun için dershanenin devam etmesi gerekiyor. Yapılan düzenlemenin yanlış olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
Bir başka dershane öğrencisi Fethiye Kızıltaş da, okulda yeteri kadar eğitim alamadığı için dershaneye ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Bence kapatılmamalı. Çünkü 1-2 tane dershane yok, binlerce dershane var. Herkes özel okula gidemiyor veya özel ders alamıyor. O yüzden dershane herkesin bütçesine uygun diye düşünüyorum. O yüzden dershaneler kapatılmamalı" dedi.
"BİRBİRİMİZİN GÖZLERİNİN İÇİNDE UMUT ARIYORUZ"
Anafen Dershaneleri'nde öğretmen olan Ömer Erdem ise eğitimciler olarak mağdurluktan yakındıklarını ifade ederek, "Hükümet politikası deniyor, ama hükümet politikası içerisinde hem artık bu ülkede yasaklar yasak değil, hem de dershaneyi, eğitimi yasaklamak bize ters geldi. O yüzden birbirimizin gözlerinin içinde burada umut arıyoruz. Özellikle yeni mezunlarda KPSS'ye girmiş, kazanamamış, özel sektöre başvurmuş, burada da karşılığını bulamayacak şimdi. Böylece çift taraflı bir mağduriyet yaşamış olacak" dedi.