Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - ANTALYA Dershaneciler Birliği, dershanelerin kapatılma kararına ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu talep etti.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Eğitim Meslek Komitesi ve Antalya Özel Dershaneler Birliği'nce, ATSO'da, hükümetin 1 Eylül 2015 tarihinden itibaren dershanelerin kapatılması kararına ilişkin ortak açıklamada bulunuldu.
Dershane sahipleri adına konuşan Ferhat Yıldız, hükümetin dershanelere karşı orantısız güç kullandığını, 3 bin 800 işyeri kapatılarak 100 binin üzerinde kişinin işsiz kalacağını söyledi. Arkada gözü yaşlı on binlerce eğitim emekçisi bırakıldığını kaydeden Yıldız, "Yılların eğitim ve kültürel birikimi bir gecede kanun zoruyla heba edilmiştir. Bu süreç on binlerce eğitim çalışanını maddi manevi yıpratmıştır. Hükümetin elindeki orantısız güce ne acıdır ki sayın cumhurbaşkanı da önceki açıklamalarını bir kenara bırakarak bu yanlışa dur diyememiştir. Böylelikle on binlerce çalışan kaderlerine terkedilmiştir" diye konuştu.
MARKA DEĞERİ NE OLACAK?
Dershane öğretmenlerinin kamuda istihdamı için 6 yıl şartı ve mülakatla sadece 4 bin 800 öğretmenin işe alınabileceğine işaret eden Yıldız, binlerce kişinin ve yardımcı personelin işsiz kalacağını dile getirdi. Yılların birikimi marka değerlerinin yok olmasının kabul edilecek bir tutum olmadığını anlatan Yıldız, "Bizim marka değerlerimiz nasıl ve hangi kriterlerle göre tespit edilecektir? Bu markaların yok olmasıyla açığa çıkan maddi ve manevi kaybımız nasıl telafi edilecektir? Tazminatlarımız ne zaman ödenecektir? Hangi dershaneye ne kadar ödeme yapılacaktır?" dedi.
CEVAP BEKLEYEN SORULAR
Antalya'da 118 dershanenin kira kontratlarının eski haline çevrilmesi için harcanacak paranın kaynağını soran Yıldız, şöyle devam etti:
"Binalardaki sıra sandalye, mobilya, akıllı tahtalar, bilgisayarlar, eğitim araç ve gereçleri ne olacaktır, hepsi çöpe mi gidecektir? Dershanelerde çalışan tüm personelin tazminatlarını kim ödeyecektir? Dershanelerin vergi, sigorta, kredi borçları ne olacaktır? Dershanelerin 3'üncü şahıslara olan borcunu kim nasıl ödeyecektir? Özel okul destekleri ne olacak, öğrenci başına verilecek teşvikler hayal mi oldu? 12 yaş üzeri bir öğrenci hiçbir şekilde özel takviye alamayacak, Türkiye gibi coğrafi ve ekonomik farklılıkları fazla olan bir ülkede okul dışında eğitime ihtiyaç nasıl karşılanacak? Okullarda bu iş nasıl yapılacak? Ayrıca Türkiye'nin kanayan yarası olan özel ders büroları nasıl denetlenecek? Özel ders bürosu açmaya izin var mı? Var olanlar nasıl kapatılacak? Birçoğu öğretmen olmayan hatta aralarında tacizden sabıkalı insanların bile rahatlıkla açabildiği eğitim danışmanlık, mental aritmetik, yaşam koçluğu, özel ders bürosu vb adlarla açılan ve sadece maliyeden iş yeri açma belgesiyle çalışan bu işyerleri ne olacak?"
YASADA HİÇ TEŞVİK YOK
Dershanelerinin dönüşümü ile ilgili hiçbir teşviğin yasada yer almadığını aktaran Ferhat Yıldız, "Sadece temenniden ibaret kalmıştır. Ve her şeyin yönetmeliklerle belirleneceği belirtilmiştir. Şartların daha sonra yönetmeliklerle belirleneceği bildirilmiştir, bu şartlar nelerdir? Eğitim kampüsleri konusunda hazırladığımız bir fizibiliteyi sayın başbakanımıza sunmak istemekteyiz. Buradan sizler aracılığınız ile seçimlerden sonra Türkiye'nin en önemli sorunu olan eğitim ve dershaneler konusunu görüşmek ve bu sorunu kolay bir biçimde çözmek için sayın başbakanımızdan randevu talep ediyoruz" dedi.
KURUNUN YANINDA YAŞ DA YANIYOR
Dershanelerin kapatılması kararının tamamen 'Hizmet hareketi'ne yönelik olduğunu belirtilen toplantıda, Körfez Dershaneleri Genel Müdürü Rahmi Dakak, "Sektörün yüzde 85'ini oluşturan, hizmet hareketi dışında da insanlar var. Bunların her biri madalya takılması gereken eğitimcilerken sayın Başbakan tarafından söğüşçü gibi gösterildi. Niyetini baştan söylese, 'Ben sizin eğitim hayatı içinde olmanızı istemiyorum' dese belki biz çekilirdik, ama kurunun yanında yaş da yandı. 3 binden fazla kurumda 50-60 bin öğretmen ve binlerce yardımcı personel işsiz bırakılıyor. Başbakan hizmet hareketiyle sorunlarına başka insanları kurban etmesin, ekmeğiyle oynamasın, yaşam hakkını elinden almasın. Bir kısım insanlardan dolayı tüm Roma'yı yakmak doğru değil" diye konuştu.

MÇ(SU/SS) (FOTOĞRAFLI)