KOCAELİ'nin Derince İlçesi'ndeki Derince Limanı'nın geçtiğimiz ay 39 yıl süreyle 'İşletme hakkının verilmesi' yöntemiyle özelleştirilmesin ve Ramazan ayının da gelmesiyle, Derince Lojistik Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi'ne bağlı kamyoncular iş yapamaz hale geldiklerini söyledi.
Daha önce işletme hakkı Devlet Demir Yolları'na ait olan Derince Limanı'nın 543 milyon dolara Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'ne devredilmesinin ardından buradaki hareketlilik büyük ölçüde azaldı. Liman yanında bulunan Taşıcılar Kooperatifin'in otoparkı ise işssiz kamyonlarla doldu. Baba mesleği olan kamyonculuğu 6 yıldır yaptığını söyleyen Yusuf Yağız, Ramazan ayından önce de işlerin durgun olduğunu, ancak Ramazan ile birlikte hiç iş yapamaz hale geldiklerini belirterek, "Kamyonumuza ucuz diye motorin yerine yağ koyuyorduk engellediler. Mazot oldu 4.5 TL. İşe gittiğimizde eğer iş 1000 TL ise bunun 900 TL' si mazota gidiyor. Kurtarma şansı hiç kalmıyor. Şirketler bu işin kaymağını yiyor" dedi. Limanın özelleştirilmesiyle daha da mağdur olacaklarını söyleyen Yusuf Yağız, "Özelleştirmeden sonra her şey belirsiz.  Bizi saf dışı bırakıp şirketlerle anlaşırsalar biz ne yapacağız? Sonra kamyoncu cinnet geçirecek. Asgari ücretle kamyoncu nasıl geçinecek. Benim kredi kartı borcum var. Asgari tutarı ödüyorum. Kamyoncunun hali perişan" diye konuştu. 
Limanın özelleşmesinin işleri durdurduğunu söyleyen 40 yıllık kamyon şoförü Hikmet Cebeci ise "Ben 40 yıldır şöförlük yapıyorum. Buradan aldığım maaşla geçinmem imkansız. Emekli olmasam ne yapacağımı bilemiyorum. Benim 4 bin lira bankaya borcum var. Normalinde iş yoktu zaten şimdi Ramazan ayı da gelince işlerimiz iyice bitti. Limanın özelleşmesi iş oranını yüzde 20'lere düşürdü. Birilerinin kamyonculara sahip çıkması gerekiyor" dedi.
35 yıldır kamyonculuk yaptığını belirten Mehmet Can ise, "Şu ana kadar krediyle bir ev aldım. Kamyoncunun kazandığı vergiye gidiyor. Geçtiğimiz aydan 3 işim var. Ramazan geleli daha bir işe gidemedim. Eskiden Derince Limanı boş kalmazdı. Önce burası dolar sonra özel limanlara giderdi. Ama bakanlarımızın özel limanları var. Bu durumda kamyonculak yapacağına simitçilik, ayakkabı boyacılığı yap. Kamyoncudan daha iyi kazanırsın" diye konuştu.

FOTOĞRAF