MARDİN'in Derik İlçesi'nde, Türk Hava Kurumu (THK) tarafından, 1940'lı yıllarda ilçede çevresinde 'mucit' olarak bilinen ve 'Uçan Mecito' lakaplı Abdulmecit Tiken anısına, yamaç paraşütü gösterisi yapıldı. Derikliler gösteriyi merakla izledi.
Derik İlçesi'nde, 1940'lı yıllarda, ilçe merkezinin çevresindeki yüksek tepelere çıkarak, naylon ve plastikten yaptığı kanatlarla uçmaya çalışan ancak her seferinde yere çakılarak yaralanan, 'Uçan Mecito' lakaplı Abdulmecit Tiken anısına, yamaş paraşütü gösterisi yapıldı. Ankara THK tarafından görevlendirilen, Erzincan Havacılık Okulu eğitimcileri, farklı tepelerden gerçekleştirdiği uçuşları, ilçe halkı meraklı ve şaşkınlıkla izledi. İlçe halkının sık sık Uçan Mecito'nun uçuş hikayelerini anlattığı kaymakam Ahmet Demirci'nin talebi üzerine THK yetkilileri, yamaç paraşütünün yapılıp yapılamayacağını tespit etmek üzere Erzurum Havacılık Okulu'nda görevli 2 eğitimciyi Derik'e gönderdi. Derik'e gelen yamaç paraşütü eğitimcileri, 44 yaşındayken uçmaya çalışan Abdulmecit Tiken'in hikayelerini daha önce de duyduklarını belirterek, Derik İlçesi'nin yamaç paraşütüne uygun bir coğrafyada yer aldığını söyledi.
Erzincan Havacılık Okulu uzman eğitimcisi Sedat Çakırca, 1185 metre yüksekliğindeki Gavur Fırını ve bin 145 metre yükseklikteki Kraliçe Tahtı tepelerinden olmak üzere 2 farklı uçuş gerkçeleştirdiğini belirterek, "THK tarafından, kaymakam beyin talebi üzerine görevlendirdik. Burada yaptığımız uçuş sonrası, Derik'in yamaç paraşütü için çok uygun bir coğrafyaya sahip olduğunu tespit ettik. Hazırlayacağımız raporları THK merkezine göndereceğiz. Umarım burada da gerekil altyapı hazırlanır ve burada yamaç paraşütü sporu gelişir" dedi. Abdulmecit Tiken'in oğlu Abdurrezak Saatçoğlu, o dönemde babasının her türlü araç ve gereç tamiri yaptığını belirterek, şöyle dedi:
"6-7 yaşlarındaydım o dönemler. Babam aslında her türlü araç ve gereci tamir ederdi. Saat, değirmen çarkları, tabanca ve her türlü silah ile çeşitli saatleri tamir ederdi. Ama tüm bunların yanında sürekli bir arayış içerisindeydi. Yeni şeyler yapardı. Bu yüzden soyadımızı değiştirerek, Saatçioğlu yaptık. Kimsenin aklında yokken babamın bir gün yaptığı naylon kanatlarla bu tepelerden uçmaya çalıştığını hatırlıyorum. Her seferinde yere çakılıp ağır yaralanmasına rağmen bir kaç kez uçmayı denedi. Yani o dönemde paraşütü keşfetmiş ya da etmeye çalışıyordu. Şimdi babamın anısına böyle bir organizsyon yapılması beni duygulandırdı. Paraşütçü havada uçarken, ben babamı hatırlayarak ağladım. Emeği geçen herkese teşekkür ederim."
Paraşütle uçuş yapılacağının duyulması üzerine, ilçe halkı uçuşların yapılacağı bölgeye akın etti. Rahatsızlığı nedeniyle hastanede tedavi gören 10 yaşındaki Jiyan Göngörür, kolunda serumla uçuşları izlemek üzere geldiği alana gelerek, "Paraşütle uçuş yapılacağını duyunca babamı beni getirmesini söyledim. O da beni getirdi. İlk kez uçan birini gördüm, çok mutlu oldum" diye konuştu.

EK(GG/İD) (FOTOĞRAFLI)