MUĞLA’nın Datça İlçesi’nde dere yatağı yanında yapılan dolgu, menfez ağzını kapatınca elektrik trafosu ve meyve bahçeleri sular altında kaldı.
Marmaris-Datça karayolunun, Emecik Köyü Güllük mevkiinde dağlardan gelen yağmur sularının denize ulaşmasını sağlayan menfez, bir süre önce dolgu yapıldığı için tıkandı. Dün gece boyu etkili olan şiddetli yağmurda akan sular, menfez kapalı olduğu için, set oluşturan karayolunun önünde birikti. Dere yatağından denize ulaşamayan sel suları meyve bahçelerini doldurdu. Bu arada bölgeye enerji sağlayan elektrik trafosu da sular altında kaldı.
Üzüm bağları ve meyve bahçeleri zarar gören emekli öğretmen 61 yaşındaki Zeyyat Kuzu, Kaymakamlığa dilekçeyle başvurup, dere yatağının ıslah edilerek, menfez ağzının temizlenmesini talep etti. İstanbul’da yaşanan büyük sel felaketinin ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 'Akarsu ve Dere Yataklarının Islahı' ile ilgili yayınladığı genelgeyi dilekçesinde hatırlatan Kuzu, bir an önce önlem alınmasını istedi.
Yaklaşık 7 yıl önce, Marmaris-Datça karayolu yapılırken menfez bölgesinin bir arazi sahibi tarafından doldurulduğunu kaydeden Kuzu, “Daha önce de konuyu yetkililere iletmiştim. Karayolları dere yatağında bir kanal açtı. TEDAŞ görevlileri de elektrik trafosunun önünde benzer bir kazı yaptı. Ancak, dolgu nedeniyle menfez ağzı kapalı olduğu için yapılan bu çalışmalar sonuçsuz kaldı. Soruna köklü çözüm bulunması için menfez bölgesinin eski haline getirilmesi ve dolgunun kaldırılması gerekiyor. Dağdan gelen sel suları denize ulaşmadığı sürece bu sorun çözülemez” diye konuştu.