SARIYER'de Bakanlar Kurulu’nun 24.01.2013 tarihinde ‘riskli alan’ ilan ettiği Çamlıtepe (Derbent) Mahallesi’nde yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesi kapsamında 280 dönümlük alan üzerine inşa edilecek sosyal konut ve lüks daireleri yeşil alan ve parklar ayıracak. Projede Sarıyer’in ana arteri Büyükdere caddesine, metro ve hastaneye yakın alanlara yapılacak 924 lüks daireye 100 dönümlük alan ayrılırken, 1652 sosyal konutun bulunacağı alan yaklaşık 77 dönümü kapsıyor. Bazı mahalle sakinlerinin fikirlerinin ve rızalarının alınmadan yürütüldüğünü iddia ettikleri proje kapsamında yıkılması planlanan gecekondularda yaşayanlar için geçici konut alanı oluşturuldu. Bazı mahalle sakinlerinin ‘asla gitmeyeceğiz’ dediği geçici konut alanına prefabrik konutların yapımına başlandı bile.
  İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)  tarafından kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Sarıyer Derbent mahallesinde 280 dönümlük alana yapılmak istenen projede mahalle sakinleri yaklaşık 77 dönümlük alana yerleştirilecek. 4 etap olarak tasarlanan projenin 1. ve 2. etaplarında semt sakinlerinin yerleştirilmesi için inşa edilecek bloklarda genişlikleri 52 ve 74 metrekare olan 1652 adet sosyal konutun yer alması planlanıyor. Lüks konutların yer alacağı 100 dönümlük 3. etapta planlanan konut sayısı ise 924. Toplam 2576 dairenin yer alacağı projenin 4’üncü etabı ise henüz projelendirilmemiş. EVLER YOL SEVİYESİNİN ALTINDA KALIYOR
Derbent Mahallesi Yerleşimcileri Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Aydemir Görmez 5 kat ve 2 bodrum katı olmak üzere 7 kat (15.50 metre) olması planlanan apartmanların Sarıyer ABC yolu seviyesinin altında kaldığını, dolayısıyla güneş görmeyeceğini savunuyor. Yolun altında kalan alanın kamusal alan olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Görmez, “Derbent’e yapılmak istenen bir proje var. Burası bir yaşam alanı olamaz. Dini tesis, yeşil alan, spor tesisi olabilir ama burası yoldan yaklaşık 20 metre altta kalıyor. Bina yüksekliği yol seviyesine denk geliyor. Güneş almıyor. Madem bir proje yapıyorsunuz, burayı yeşil alan ya da başka bir şekilde değerlendirelim” dedi.
YEŞİL ALANLAR ARACILIĞIYLA SİTELERLE SOSYAL KONUTLAR AYRILACAK
Lüks konutların sosyal konutlardan yeşil alanlarla ayrılacağını iddia eden Görmez, “Caminin oradan aşağıya 15 metre genişliğinde, 300 metre uzunluğunda, park adı altında, yeşil alanla bizi yapılacak sitelerle ayırmaya çalışıyorlar. Bizi metro istasyonundan, ana caddeden, okuldan uzaklaştırıyorsunuz. Benim çocuklarım okula, insanlar metroya nasıl gidecek?” diye sordu ve ekledi: “Derbent’i, 284 dönüm arazi üzerinde proje yapıyorsunuz. Burayı adaletli ve eşit şekilde bölün.”
284 BİN METREKARELİK MAHALLEYİ 76 BİN 500 METREKAREYE SIKIŞTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR
Binalarda sığınak olarak görülen yerlerin de ikametgah olarak kullanılacağını söyleyen Görmez, “Sığınak olarak görünen yerlerin ikametgah olarak verilmesi düşünülüyor. Ben 40 yıldır burada yaşıyorum. 284 bin metrekare olan bir mahalleyi 76 bin 500 metrekarelik bir alana sıkıştırmaya çalışıyorlar. Burada bir rant varsa önce mahallelinin hakkıdır” diye konuştu. Projede halkın onayının alınması gerektiğini vurgulayan Görmez, “Başbakanımız halkın içinde olmayan projelerin onaylanmadığını söylüyor. Biz de Başbakanımıza ‘halkın içinde olmadığı bir projeyi onaylamayın’ diyoruz. Gelsinler halka sorsunlar. Halkın görüşleri alınarak yapılsın” dedi.
484 BİNA SAHİBİ ÜYEM VAR, PROJEYİ HİÇBİRİ ONAYLAMIYOR
Pazar günü Sarıyer Mahalle Dernekleri tarafından düzenlenen ‘Mahalleme Dokunma’ yürüyüşünü hatırlatan Görmez, projenin bazı mahalle sakinleri tarafından kabul gördüğü tezine şu sözlerle karşı çıkıyor: “Kooperatifimize üye olan 484 bina sahibi üyem var, projeyi hiçbiri onaylamıyor. Pazar günü Sarıyer halkıyla yürüyüş yaptık, binlerce kişi katıldı. Yüzde 80’i onaylıyorsa, binlerce kişi nereden geliyor.”
İŞ YERİ SAHİBİ OLANLARIN YERLERİ YOK
Projedeki daire sayısının mevcut daire sayısından az olduğunu iddia eden Görmez, işyerlerinin projede yer almadığını söyleyerek “Projede 1652 daire yapılacak ama bu mahallede 2 bin 141 daire var. İş yerleri var, yaşam var burada. Ama eksikler var. Bunları bizle paylaşın. Yapacağınız projeyi önce halka danışın, halkın fikirlerini alın” diye konuştu.
FİKİRTEPE’DE YAŞANANLAR BİZİ KAYGILANDIRIYOR
Görmez, kentsel dönüşüm konusunda yaşadıkları kaygıları Kadıköy’ün Fikirtepe semtini örnek vererek anlatıyor: “Eşit miktarda, adaletli bir şekilde yerleşim alanı seçilmeli. Boşaltmalar etap etap olmalı. Biz bir güvence almalıyız. Çünkü Fikirtepe’de yaşananlar bizi kaygılandırıyor. Fikirtepe’de 3 yıldan beri konutlar yıkıldı ve insanlar mağdur edildi. Biz böyle bir mağduriyet yaşamak istemiyoruz. Mutlak bir güvence olmalıdır. Etap etap yerleştirildikten sonra ise yıkımlar yapılmalı.”
4 ÇOCUĞU OLAN AİLELER 40 METREKAREDE NASIL KALACAK
40 yıldır Derbent’te oturduğunu söyleyen Elazığlı Resul Günay da projedeki başka bir konuya parmak basıyor. Göç nedeniyle oluşan semtte geniş ailelerin kaldığını belirten Günay, proje bitiminde mahalle sakinlerine tahsis edilecek 52 metrekare ve 74 metrekare genişliğindeki evlere nasıl sığılacağını soruyor. Kimsenin mağdur olmasını istemediğini ifade eden Günay, “Kimse mağdur olmasın. Herkesin dairesine daire verilsin. Daireler mümkünse daha büyük olsun. Bu halk buranın çok çamurunu çekti, emek verdi. Rant varsa buradaki halk faydalansın” dedi. Günay sözlerine şöyle devam etti: “Başbakanımız herkes 4 çocuk yapsın diyor. Hepimiz Anadolu insanıyız. Çocuklarımız bizim yanımızda. Hepimiz ailemizin yanında kalıyoruz. 4 çocuğu olan aileler 40 metrekarede nasıl kalacak.”
BU BİNADA 4 ÇOCUĞUMU KAYBETTİM, BURAYI BIRAKMAM
Evlerin tapusuz olduğu iddia edilen Derbent’te yaşayan Ali Güldalı tapusunun olduğunu iddia ediyor. Almanya’da çalışırken kazandığı birikimlerle, Derbent’te arsa aldığını anlatan Güldalı, şöyle konuştu:  “1970’de buraya bina yaptım. Tapumuzu aldık, binaya başladım, yaptım. Buranın ‘kaçak’ diye bir şeyi yok. Tapum vardır. Tapum olmasaydı, bu kadar mülkiyeti burada deli miyim yapayım?” dedi. Mahalledeki arkadaşlık ve hemşerilik ilişkilerinin önemine değinen Güldalı, Derbent’e yerleşmesinin sebebini şöyle anlatıyor: “Herkes kendi çevresine toplanıyor. Bizim de çevremiz vardı, akrabalarımız vardı. Yoksa yurtdışından o kadar kazandığım parayı getirip de bu dereye sokar mıydım? Ama neden? Akraba vardır, arkadaş vardır” dedi. 1980 yılında soba zehirlenmesi nedeniyle eşi ve 4 çocuğunu kaybettiğini anlatan Güldalı “Bu binada 2 kızımı, 2 oğlumu ve eşimi kaybettim. Yoksa burayı çoktan satıp gitmiştim, ama ‘çocuklarımızın mekanı böyle oldu, bari kaybetmeyelim’ dedik. O yüzden burayı bırakmam. Onlar için burada dua ediyorum.” PREFABRİK KONUTLARIN YAPIMINA BAŞLANDI
Kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak yıkımların başlaması için Ferahevler’de bulunan kurban kesim yeri arazisi üzerinde geçici konut alanı oluşturuldu. Yıkılacak gecekondu sahiplerinin taşınması için Ferahevler’de konteyner evlerin yapımına başlandı. Bu alanın ve konteynerların daha sonra da benzer projeler için kullanılabileceği belirtiliyor.
168 ÜYELİ KOOPERATİF İÇİN 10 BİN İNSANIN KADERİYLE OYNANMAZ
Derbent Mahalle Kooperatifi Genel Sekreteri İsmail Karakartal, reserv alanına yerleşmek istemediklerini vurgulayarak “Halkın büyük biz kısmını bu reserv alanına taşımak istiyorlar. Biz Derbent olarak buraya gelmek istemiyoruz. Bu proje bize sorulamadan yapıldı. Hiçbir aşamasında halkın görüşleri, fikirleri, alınmadı. Bu reserv alanına gelmeyeceğiz. 3-5 yıl burada yaşamak istemiyoruz. Projenin hayata geçmesini istiyorlarsa Derbent’in kurumlarıyla, vatandaşlarıyla görüşecekler. Sadece firmanın çıkarlarını göz önüne almayacaklar. 168 üyeli kooperatif için 10 bin insanın kaderiyle oynanmaz” dedi.
DERBENT MUHTARI: MAHALLELİNİN YÜZDE 80’İ PROJEYİ DESTEKLİYOR
Projeyi destekleyenler de var. Çamlıtepe (Derbent) Mahallesi Muhtarı Metin Ateş onlardan biri. Mahallelinin yüzde 80’inin projeyi desteklediğini iddia eden Ateş “Biz mahallenin içindeyiz, mahallelinin yüzde 80’i bu projeyi destekliyor. Yıllardır mülkiyet sorunu yaşandığı için, insanlarımız sürekli kandırıldığı için vatandaş tedirgin. Proje kademe kademe ilerledikçe zaten görüyorlar. Herkes dairesine (karşılık) daire alacak. Her aşamasında bilgi sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız gidip Büyükşehir Belediyesi’nden öğrenebilirler. İlçe başkanlığı zaten konuyu takip ediyor, vatandaşlarımıza bilgi veriyor. 'Bilgi verilmiyor' diye bir kavram yok. İsteyen bilgi alabiliyor.”
DAİREME DAİRE VERİYORSA ANLAŞIRIM
30 yıldır Derbent’te yaşadığını belirten Ali Doğanay da  “Bizim evlerimizin tapusu yok, tapularımızı alamıyoruz, satsak satamıyoruz, yıksak yıkamıyoruz. Bizim için güzel bir şey bu. Biz destekliyoruz. Vatandaşın bir kısmı yapımı hiç istemiyor. Adam gecekonduda oturuyor, böyle daha güzel diyor. Biz bunu istemiyoruz. Medeni bir şekilde güzel bir proje olsun, biz destekliyoruz. Beni buradan başka yere göndermiyorlar. (Evlerin yüzölçümü) Küçüktür büyüktür beni ilgilendirmiyor. Daireme daire veriyorsa anlaşırım” dedi. 
KOMŞUDA FİYATLAR EL YAKIYOR
Projenin lüks konut alanı olarak tasarlanan bölümün hemen yanı başında yer alan Maslak Mesa konutlarında 170 metrekarelik bir dairenin fiyatı 750 bin dolardan başlıyor. Metro, İstinye Park ve Acıbadem hastanesine yakın olan sitede bulunan 3+1 konutların kirası ise ortalama 4 bin 500 TL.
DERBENT İBB MECLİSİ’NDE
Derbent’te yapılacak kentsel dönüşüm projesini CHP İBB Meclis Üyesi Gökhan Zeybek sözlü soru önergesi ile İBB Meclisi gündemine taşıdı. AK Parti İBB Meclis Üyesi Mehmet Ergün Turan konuyla ilgileneceğini söyleyerek “Halkımızın, burada yaşayan arkadaşlarımızın kabul etmeyeceği hiçbir sözün içerisinde AK parti grubu olarak olmayız” diyerek yanıtladı.  EÇ (MK) (FOTOĞRAF)