12 KASIM 1999 depreminin merkez üssü Düzce'nin Kaynaşlı İlçesi'nde deprem şehitliğinde acılar tazelendi. Yakınlarının mezarları başında dua okuyanlar, gözyaşlarına boğuldular.
14 yıl önce meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin merkez üssü Kaynaşlı'da Belediye Meydanı'nda düzenlenen anma programına Düzce Valisi Ali İhsan Su, Kaynaşlı Belediye Başkanı İsmail Korkmaz ve vatandaşlar katıldı. Depremde yaşamını yitirenler için Kuran okunarak, dualar edildi. Programın ardından deprem şehitliğine giden vatandaşlar yakınlarının mezarları başında dua ederek Kuran okudular. Felaketin acılarını yaşamaya devam eden depremzedeler yakınlarının mezarları başında gözyaşı döktüler.
O ANI ANLATTILAR
Depremde annesi, damadı, yeğeni ile damadının babasını kaybettiğini belirten Münevver Karadeniz, "Depremin üzerinden 14 yıl geçmesine rağmen hala felakette yaşamını yitirenleri unutamıyorum. 14 sene bitti, dile kolay. Yakınlarımız yanarak öldü, küllerini topladık. Acılar hep artıyor, hiç eksilmiyor" diyerek ağladı.
Yıkılan 7 katlı binanın enkazında yaşamını yitiren oğlunun mezarını ziyaret eden Gülhanım Şahin ise "Oğlum daha 24 yaşındaydı. İşyerini o saatte daha kapatmamıştı ve yıkılan binanın altında kaldı. Cesedini üç gün sonra çıkartabildiler" dedi.
26 yaşındaki oğlunu depreme kurban veren Elmas Şahin ise oğlunun mezar taşına sarılırken gözyaşlarına hakim olamadı. Deprem sırasında oğlunun 1.5 aylık evli olduğunu söyleyen Şahin, "Gencecik yaşında hayata gözlerini yumdu. İşyerindeydi enkazın altında kaldı" diye konuştu.
Depremde aynı odada birlikte oturduğu annesini kaybeden Nurten Levent ise yaşadığı o dehşet anlarını anlattı. Annesiyle yan yana otururken depremin olduğunu belirten Levent, "O an deprem oldu ve bina yıkıldı. O an herkes kendi canını düşünüyor. Ben enkazdan çıktım ama annem yaşamını yitirdi. Depremde annem, ablamın kızı, ablamın kayınvalidesi ile kayınbabası ile birlikte sekiz akrabamız öldü" dedi.
Mezarlığa gelerek dualar eden Hayrettin Çapar ise şöyle konuştu:
"Annem, amcam, amcamın çocukları ve yeğenlerimi depremde öldü. Üç aylık yeğenlerim vardı. Burası yakınlarımızın mezarlarıyla dolu."
Depremde 31 yaşındaki oğlunu kaybeden Ayşe Seymen ise oğlunun mezarı başında gözyaşı döktü. Seymen, "Oğlum işyerinde enkazın altında kaldı. Üç katlı binanın altında kaldı. Ben evdeydim o an neler olduğunu anlamadım. Büyük bir gürültü oldu ve dünya yıkılıyor sandım. Oğlumun enkazda bacağı koptu, onu da sonradan mezarının yanına gömdük" diye konuştu.
SİMÜLATÖR ARACINDA DEPREM
Öte yandan, depremin yıldönümü nedeniyle Bolu'da da İzzet Baysal Caddesi'nde standlar açıldı. 6.5 büyüklüğünde deprem etkisi yaratan simülatör aracına binen öğrenciler korku dolu anlar yaşadılar. Öğrencilerin korku dolu anları yüzlerine yansıdı.