DENİZLİ'de, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) kayıtlarına göre, kentin ihracatı Mayıs ayında yüzde 6 artarak 280 milyon dolara ulaştı. Beş aylık ihracat ise geçen yıla göre yüzde 11 artarak 1 milyar 369 milyon dolar oldu. Kentteki 24 firma, ülkede en fazla ihracat yapan 1000 şirketin arasına girme başarısı gösterdi.
Mayıs ayı ihracat rakamlarını açıklayan Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert, kentin bu yıl da yükselişini sürdürdüğünü belirtti. Denizli İhracatçılar Birliği'nin tescilinden geçen ihracat kaydının Mayıs ayına göre, geçen yıla oranla, yüzde 16 artıp 199 milyon dolara çıktığını söyleyen Kocasert, ilk beş aylık dönemde yüzde 17'lik bir artış ile 976 milyon dolarlık ihracatın gerçekleştiğini belirtti.
TİM'in hesaplarına göre kentteki ihracat rakamlarının daha fazla olduğunu, Denizlili firmaların diğer kentlerde kayıt yaptırması üzerine böyle bir farkın ortaya çıktığını söyleyen Kocasert, "Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin kayıtlarına göre Denizli'nin Mayıs ayı ihracatı yüzde 6 artarak 280 milyon dolar oldu. İlk beş aylık ihracat ise TİM kayıtlarıyla yüzde 11 artarak 1 milyar 369 milyon dolara ulaştı. İhracat artışındaki performans rakamları Türkiye genelindeki artışın üzerinde seyretmeye devam ediyor" dedi.
Avrupa ülkelerindeki toparlanma sürecine bağlı olarak Türkiye'nin bu ülkelere ihracatının arttığını söyleyen Kocasert, "Ana pazarlarımızdaki çift haneli ihracat artışların önümüzdeki aylarda da devam etmesi halinde ihracat hedeflerine rahatlıkla ulaşılabileceğini ifade etmek mümkün. Her zaman söylediğimiz gibi kurlarda rekabetçi düzey kadar istikrar da önemli. Son dönemde kurların yükselmesinin ihracatı canlandırdığını görüyoruz. İhracatçılar olarak, Merkez Bankası'nın kademeli olarak faizleri düşürmeye devam etmesini ve rekabetçi kur düzeyinin istikrarlı bir şekilde korunmasını arzu ediyoruz" diye konuştu.
Dış ticaret açığındaki gerilemenin olumlu olduğunu söyleyen Kocasert, Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan 1000 şirket içine Denizli'den 24 firmanın girme başarısı gösterdiğini belirttti Kocasert, " İlk binde 24 Denizli firması yer alıyor. Sıralamada en fazla firması olan iller arasında yedinci sıradayız. Önümüzdeki yıllarda Denizli'nin daha başarılı bir tablo ortaya koymasını ümit ediyoruz" dedi.

ONB (AÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)