DENİZLİ’de faaliyet gösteren Ekiz Fidancılık, İspanya’ya 13 bin 600 ceviz fidanı ihraç etti. Bunun Denizli’den bir Avrupa Birliği (AB) ülkesine yapılan ilk fidan ihracaatı olduğu bildirildi.
ABD ve AB ülkelerine tekstilden mermere bir çok ürün ihraç eden Denizli, buna ceviz fidanını da ekledi. Daha önce Ukrayna’ya ceviz fidanı ihraç eden Ekin Fidancılık şirketi, bu defa rotası AB ülkesi İspanya’ya çevirdi. AB standartlarında yetiştirilen 13 bin 600 ceviz fidanını, Ekiz Fidancılık tesislerinde düzenlenen törenle TIR’a yüklenip, krizle boğuşan AB ülkesi İspanya’ya gönderildi.
Ekiz Fidancılık İşletme Müdürü Kamil Okyaz, AB ülkesine ceviz fidanı ihracatını yapmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, "Daha önce Ukrayna’ya az miktarda gönderdik ama AB ülkeleri bizim için daha önemliydi. Üretim şeklimiz İspanya’ya uygun olduğu için gelip, 2 yıl tesisimizde inceleme yaptılar. Uygun bulunca da bizden fidan almaya karar verdiler. 13 bin 600 fidanı İspanya’ya göndermenin mutluluğunu yaşıyoruz. AB ülkelerine ihracat yapmak biraz zor. Denizli’den ilk fidanı da biz gönderiyoruz. İleriki yıllarda belki söz sahibi olacak ama bizim için okyanusta damla gibi. Şimdi Lübnan, Gürcistan gibi ülkelerden de sipariş aldık. Onları göndereceğiz” dedi.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu ise, AB ülkelerine fidan satmanın prestij açısından önemli olduğunu belirtip, "Bakanlığın destekleriyle tarımsal ürünler gibi fidancılıkta gelişti. AB ülkelerine fidan satmak bizim için prestij açısından çok önemli. Yetiştirdiğimiz fidanlar bunların ispatıdır" dedi.