DENİZLİ’de Valilik Binası yanındaki eski Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi’ne ait taş yapı atölyelerin kent müzesi yapımı için yıkım süreci, yargı yoluyla durduruldu. Denizli İdare Mahkemesi, taş yapılara yıkım yolunu açacak uygulamayla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Cüneyt Zeytinci, düzenlediği basın toplantısında, eski Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi Atölye Yapıları’nın korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmesi talebiyle, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurduklarını belirtti. Kurulun 6 Aralık 2013 tarihli kararıyla talebi reddettiğini, aynı zamanda 2007 yılında taş yapıların korunmasına dair verdiği kararı da iptal ettiğini anlattı. Kararla, yerine kent müzesi yapılmak üzere taş atölye yapılarının yıkılması yolunun açıldığını belirten Zeytinci şunları söyledi:
“Oda olarak, Denizli’de birçok sivil toplum kuruluşu ile birlikte bu yapıların özgünlüğü, mimarisiyle cumhuriyet eğitim projesinin bir parçası olduğu gerekçesiyle bu işlemlere karşı çıktık. Karşı çıkışımız mevcut yapıların yıkımınadır. Müze projesine asla karşı olmadık. Kente kazandırılacak müzenin tarihi ve özgün değeri olan bu yapılar yıkılmadan, bu yapıları kullanarak yapılmasını savunduk. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun yıkım yolunu açan kararıyla ilgili dava süreci başlattık. Yürütmenin durdurulması ve iptali için Denizli İdare Mahkemesi’ne dava açtık. Mahkeme yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Kararla Denizli’nin tarihi ve kültürel bir mirası olan, atölye binalarının yıkım işlemleri durdurulmuş oldu.”

RÇ(İÖ/AAA)(FOTOĞRAFLI)