Osman Nuri BOYACI/DENİZLİ, () - DENİZLİ'de nisan ayında ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26 artarak 203 milyon dolara ulaşırken, 4 aylık ihracatı ise yüzde 17 artışla 777 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert, ihracat rakamlarını açıkladı. Kocasert, Denizli ihracatındaki yükseliş trendinin geçen yıl gibi bu yıl da devam ettiğini belirterek, kentin en fazla ihracat gerçekleştiren 10 il arasında ihracat artışı en fazla olan 3'üncü kent olduğunu söyledi. Denizli İhracatçılar Birliği'nin kayıtlarıyla nisan ayında ihracatın geçen yıla göre yüzde 26 artarak 203 milyon dolar olduğunu, 4 aylık ihracatın ise yüzde 17 artarak 777 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten Kocasert, "Denizli merkezli firmaların başka birliklerden yaptığı ihracatla Denizli'nin ihracatı 4 ayda 1 milyar 91 milyon dolara ulaştı. Buna göre Türkiye İhracatçılar Meclisi, Denizli'nin nisan ayı ihracatının yüzde 20 artarak 294 milyon dolar, 4 aylık ihracatının ise yüzde 12 artarak 1 milyar 91 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Denizli'nin 2013 yılında yakaladığı trend devam ediyor" diye konuştu.
KÜRESEL EKONOMİDE TOPARLANMA
Avrupa ve Amerika'dan gelen haberlerin olumlu olduğunu belirten Kocasert, küresel ekonomideki toparlanmanın devam ettiğini belirterek 2014 yılına ilişkin dünya ticaretindeki büyüme beklentisinin yüzde 4.5'den yüzde 4.7'ye revize edildiğini kaydetti. ABD'de de 2014 yılında faiz artırımına gidilmeyeceği yönündeki açıklamaların kısa vadede bir kırılım yaşanmayacağı beklentisini oluşturduğunu vurgulayan Kocasert, "Önceliği fiyat istikrarı olan Merkez Bankası, politikalarını belirlerken dış ticareti de gözetmeli. Türkiye'deki risk algısı azalmaya başladı. Sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranlarındaki güncel göstergeler olumlu seyrediyor. İşsizlik oranlarında da azalma var. Böyle bir ortamda Merkez Bankası'nın faiz oranlarını gözden geçirmesini umut ediyoruz" dedi. Bu yıl ihracatın olumlu gitmesinde kurlardaki rekabetçi düzeyin olumlu katkısı olduğunu belirten Kocasert, geçen yıl büyüme rakamlarına ihracatın fazla katkısının olmadığını, 2014 yılında büyümede ihracatın lokomotif güç olacağına kesin gözüyle baktıklarını söyledi. Kocasert, Denizli ihracatının lokomotifinin yine tekstil ve konfeksiyon sektörü olduğunu, bunu kablo ve mermer sektörünün takip ettiğini vurguladı.

ONB(AÖ/AAA)(FOTOĞRAF)