DENİZLİ Belediye Meclisi, muhalefetin ret oyuna rağmen 2014 yılı bütçesini 565 milyon lira olarak onayladı.
Denizli Belediye Meclisi’nde bütçe görüşmeleri sona erdi. Denizli Belediyesi’nin performans programı, 2014 yılı bütçesi ile vergi ve harç tarifeleriyle ilgili Plan ve Bütçe Komisyon Raporu, görüşülerek oylandı. Denizli Belediye Başkanı AK Parti’li Osman Zolan’ın başkanlık ettiği meclis toplantısında, 1876 yılında kurulan Denizli Belediyesi’nin performans programı, vergi ve harç tarifeleri ile bütçesi son kez oylandı. Yerel seçimlerden sonra büyükşehir olacak Denizli Belediyesi’nin 2014 yılı bütçesi 565 milyon lira olarak oylandı. Başkan Zolan, “30 Mart’tan sonra Denizli’nin büyükşehir olması ile Büyükşehir Belediye Meclisi oluşacak aynı zamanda 2 ilçe oluşacak, diğer ilçelerin de alanları genişleyecek. 19 ilçe belediyeleri ile büyükşehir belediyesi 30 Mart’tan sonra da nisan ayında yoğun bir çalışmaya girecek 2014 ve önümüzdeki dönemle ilgili bütçe yapma yetkisi onların olacak” dedi.
CHP, MHP ve İşçi Parti’li (İP) 15 meclis üyesinin ret oyu verdiği Denizli Belediyesi’nin performans programı 20 oyla kabul edildi. CHP’li Meclis üyesi Zülal Avcı, raporun geçen yılki raporla aynı olduğunu ileri sürdü.
FİKİR ALINMADI İDDİASI
MHP Grup Başkan Vekili İbrahim Açıkgöz ise Denizli Belediyesi’nin tanıtım ve temsil giderleri için ayrılan ödeneği adaletsiz bulurken, CHP Grup Başkan Vekili Teoman Sancar, “4.5 yıldan beri mesai yapıyoruz. Denizli Meclisi’nde görev yapmaktayız. Bir belediye meclisi 37 üyeden oluşuyor. 2014 yılı performans programı ve 2013, 2012 performans planlarını baktığımızda, vizyon ve misyonlarda yer alması gereken birlikte yönetim şeklinin hakim olmasıdır. Performans planı öncesi benim ve grubumun da fikri alınmalıydı. 'Ben yaptım oldu' şeklinde plan hazırlanmıştır. Sevapları ve günahları ortak olmak sizin elinizdeydi. Yine tüm sevapları almak isterken günahları aldınız. Performanslar kitaplarda defterlerde yazdığı gibi değil uygulandığında geçerlidir. O nedenle bu performansa ret oyu veriyoruz” diye konuştu.
DEVREDEN BORÇ 330 MİLYON LİRA
İP’li Meclis Üyesi Gökhan Dikmen ise performans raporunun belediyenin günlük ve planlamadan uzak olarak kenti yönettiğini ortaya çıkardığını söyledi. Dikmen, “2013 yılında 2014 yılına devreden borç miktarı 330 milyon TL seviyelerindedir. Bu Denizli Belediyesi’nin tarihinde bir rekordur. Önemli olan millete efendilik yapmak değil, hizmet etmektir. 2014 bütçesi ne kadar olduğu önemli değil. Ancak, performans raporundan da anlaşılacağı gibi 2013 yılı bütçesinin 9 aylık döneminde gerçekleşme oranı yüzde 60 seviyelerindedir. 2013 yılı bütçesinde sapmalar olacaktır. 2014’ün gelişi 2013’ten bellidir” diyerek ret oyu kullandığını açıkladı.
30 MİLYON LİRA ARTTIRILDI
Geçen yıl 535 milyon olan Belediye bütçesi 30 milyon lira artırılarak 565 milyon lira olarak kabul edildi. MHP, CHP ve İP’li üyelerin ret oyu verdiği Büyükşehir Belediye Bütçesi’nden Basın Yayın ve Halkla İlişkiler ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ödeneklerinin yüksek olması eleştirildi. Belediyenin tanıtımı ve temsil giderlerinin ise 2 milyon 70 bin lira olması seçim bütçesi olarak yorumlanırken, muhalefet, “Denizli Belediyesi, neden tanıtıma ihtiyaç duyar anlamış değiliz. Köprülü kavşaklarda, bilboardlarda boy boy belediye başkanının fotoğrafı yer alır, sayfa sayfa gazete reklamlarının gerekçesi bizlere açıklanmalı. Bu haksız rekabettir” diyerek tepki gösterdi. Kapalı zarf usulü ile oylanan Büyükşehir Belediye bütçesi, 15 ret oyuna karşılık 20 oyla kabul edildi.