Enver ALAS / İSTANBUL, () 1834 yılından itibaren eğitim ve öğretimin verildiği, dönemin bazı şehzadelerinin de eğitim gördüğü Heybeliada'daki Deniz Lisesi'nin kapıları ilk kez basın mensupları için açıldı. Deniz Lisesi'nin Türkiye genelinde daha iyi tanıtılması ve anlaşılması için basın mensuplarının katıldığı basın turu düzenlendi. Deniz Lisesi'nde verilen temel denizcilik eğitimleriyle, denizcilik faaliyetlerinin anlatıldığı basın turunda Deniz Lisesi Komutanı Deniz Kurmay Albay Murat Şirzai gazetecilere eşlik etti. Okul içindeki müzenin tanıtımıyla başlayan turda Murat Şirzai öğretim başkanlığı binasında gazetecilere brifing verdi. Murat Şirzai, okulun misyon ve vizyonu, tarihçesi, konuş ve sorumluluk sahası, yerleşim planı, kuruluşu, eğitim ve öğretimi ile sosyal faaliyetler hakkında açıklamalarda bulundu.

"ÖĞRENCİLERE ASKERİ DİSİPLİN İÇİNDE KOLEJ EĞİTİMİ VERİYORUZ"

Deniz Lisesi'nde 650'si Türk, 28'i Azerbaycan, Arnavutluk ve Kazakistan olmak üzere toplam 678 öğrencinin eğitim ve öğretim gördüğünü ifade eden Murat Şirzai, öğrencilere askeri disiplin içinde kolej eğitimi verdiklerini söyledi. Şirzai, temel amaçlarının iyi bir insan, iyi bir asker ve iyi bir denizci olmanın temellerinin atıldığı, bilgi çağındaki gelişimi en üst düzeyde takip edebilecek seviyede öğrenci yetiştiren en iyi eğitim kurumu olmak olduğunu kaydetti. Şirzai, Deniz Lisesi'ne giriş ve eğitim öğretim hakkında şu bilgileri verdi: "Okulumuza ÖSYM tarafından yapılan askeri liseler sınavıyla ardından da fiziki yeterlilik ile mülakat sınavlarıyla öğrenci alınıyor. Okulumuzda verilen eğitim deniz harp okulunda verilen mühendislik eğitimini takip edebilecek nitelikteki fen bilimleri ağırlıklı dersler üzerine kurulu. Yani anadolu liselerinin fen bölümleri ağırlıklı bir ders programımız var. Deniz Lisesi'ni bitiren öğrenciler sınavsız olarak deniz harp okuluna giriyor. Deniz harp okulundan sonra da deniz subayı olarak bahriyeye katılıyorlar. Fiziki yeterlilik ve beden eğitimleri bizim eğitim sistemimizin en önemli alanlarını teşkil ediyor. Yine yabancı dile ile yüzme ve yelken bizim olmazsa olmaz eğitimlerimizdendir."

ORTAKOLU BİTİRECEK OLAN ÖĞRENCİLERE SESLENDİ

Önümüzdeki eğitim ve öğretim yılı için sınav müracaatlarını başladığının hatırladan Şirzai, ortaokulu bitirecek öğrencilere seslenerek, "İnsanların kafasında askeri okul farklı olabilir ancak burada askeri disiplin içinde kolej eğitimi veriliyor. Çocuklarımıza evdeki ortamlarını aratmamaya çalışacak bir ortam sağlamaya çalışıyoruz. Okulumuzu gördüklerinde burada kalmayı arzu edeceklerine inanıyorum. İyi çalışarak buraya gelmelerini isteriz" dedi.

YÜZME VE YELKEN TAKIMI ÖĞRENCİLERİ GÖSTERİ YAPTI

Brifingin ardından basın mensuplarına okul içinde bulunan eğitim ve öğretim alanları ile öğrencilerin yaşam yerleri hakkında bilgi verildi.

Lisenin yüzme takımında bulunan öğrenciler havuzda 'Dip yüzme', 'Botla hayat kurtarma' derslerini tatbik etti, yelken takımı öğrencileri de tekne ve yelkenlerle denize açıldı. Gazetecilere açıklamalarda bulunan 10. sınıf öğrencisi Bilal Berk Öztürk, 3 yıldır yelken takımında olduğunu belirterek, "Özellikle yelken takımında olmak istedim çünkü çok seviyorum. Şimdi tekne ve yelkenlerimizle denize açılacağız. Havanın sert olduğu günlerde işimiz de zorlaşıyor" diye konuştu.

1834'DEN İTİBAREN EĞİTİM VE ÖĞRETİME DEVAM EDİLİYOR

Tarihte ilk kez 1773 yılında devrin Kaptan-ı Deryası Cezayirli Gazi Hasanpaşa tarafından Kasımpaşa Taşkızak Tersanesi içinde 'Mühendishane-i Bahri Hümayun' adı altında kurulan deniz lisesi daha sonra 1834 yılında 2. Mahmut tarafından Heybeliada'daki Kalyoncu Kışlası'na taşındı. Halen Heybeliada'da bulunan deniz lisesinden mezun olan öğrenciler Tuzla'daki Deniz Harp Okulu'nun modern tesislerinde eğitim ve öğretime devam etmektedirler.

Deniz Lisesi yaklaşık 160 dönümlük arazi içerisinde Deniz Lisesi Müzesi, komutanlık binası, tarihi dershane binası, kütüphane, yemekhane ve yatakhane binaları, yelkenli ve kürekli teknelerin barındığı kayıkhane, sinema ve konferans salonu, güç geliştirmek merkezi, atletizm pisti, çim futbol sahası, tenis kortu, kapalı havuz, halı saha ve bir adet kapalı spor salonu bulunmaktadır.

FOTOĞRAFLI

(GK)