WASHINGTON’da bulunan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye’deki Kürtler’in bölüp- parçalama niyetleri bulunmadığını, 4 ülkede bulunan Kürtler’in arasındaki sınırların giderek anlamsızlaştılması gerektiğini, yeni sınırlara gerek olmadığını, AB gibi esnek sınırlara geçilmesini istediklerini söyledi. Demirtaş, HDP’nin genel seçimlerde barajı aşarak en az 70 milletvekili çıkaracağını, hatta bu milletvekilleri arasında, türbanlı ve Ermeniler’in de olabileceğini kaydetti.
Amerika’nın Sesi Radyosu’nun haberine göre Demirtaş, ABD’nin Avrupa ve Avrasya’dan Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland başkanlığındaki bir heyetle 45 dakika süren görüşme yaptı, Suriye’nin Kürt bölgesindeki durumun bu görüşmede gündeme geldiğini bildirdi. Amerika'nın ‘Çözüm süreci’ni yakından izlediğini, diplomatik çözüm arayışlarının kabul gören bir anlayış olduğunu ancak, Amerika ya da başka bir devletin Türkiye’de devam eden sürecin bir parçası ya da müdahili olmadığını söyledi. BDP Genel Başkanı, Amerika'dan süreç için özel bir destek istemediklerini vurgularken, "Amerika, Türk hükümetini cesaretlendirebilir. Bu yönde desteklerini açıklarlarsa hükümetin daha cesur davranmasına yol açabilir. BM'nin silahsızlanma aşamasında devreye giren bazı özel komisyonlar var. Ya da BM dışında bazı ülkelerin oluşturacağı ortak komisyonlar devreye girebilir. Ama bunu konuşmak bizim açımızdan çok erken" dedi.
Demirtaş, Washington’da yaptıkları Kürt konferansında, "Sınır değişikliği olmadan çözüm mümkün” dediğini hatırlatırken, şöyle konuştu:
"Kürt sorununun tartışıldığı zamanlarda Türkiye’de kamuoyunda şu konuşulur; 'Bölünecek miyiz, Türkiye bölünecek mi?' En büyük tartışma konusu budur. Biz de bu soruya şu yanıtı verdik. Türkiye’deki Kürtler’in bölüp parçalamak gibi bir niyeti yok. Tam tersine Kürtler’in yaşadığı bölge dört parçaya ayrılmış durumda. Orayı ayıran sınırların giderek anlamsızlaşması gerekir. Avrupa Birliği gibi esnek sınırlara geçmesi gerekiyor. Yeni sınırlar çizerek ya da sınırları değiştirerek Kürt sorununu çözme gibi bir önerimiz yok.”
Demirtaş, barış sürecinin tıkandığını ve Öcalan’ın dış dünyayla temasının kolaylaştırılması, gözlemci bir güç olarak sivil inisiyatifin ortaya çıkması, hükümetin proje şeklinde bir takvimle masaya gelmesi olarak ifade ettiği 3 maddenin gerçekleşmesi durumunda bu tıkanıklığın açılacağını söyledi. Demirtaş, başladıklarında müzakere sürecinin kolay olmayacağını bildiklerini ifade ederken, şöyle dedi:
“Müzakere sürecinin kendisi mücadeledir. Bundan vazgeçmek demek, silahlara davetiye çıkarmaktır. Bunu söyleyen herkesin bu konuyu iyi düşünmesi lazım. Bu kesimlere karşı herkesin dikkatli olması gerekiyor. Başbakan, 'Kürt tarafı süreci bitirmek istiyor, şiddet ve silahtan besleniyor' gibi mesajlar verirse bu çok ciddi bir yanlış olur. Kürt tarafında yanlış bir algı oluşturur. Adımlar yetersiz ancak hükümet en azından seçimlere kadar oyalama ve kandırma amacıyla bu sürece başlamadı. Hükümet eğer bu aşamaya kadar gelen süreci bundan sonra da ilerletme ciddiyetini gösterecekse bu pratik adımlarla mümkün olur. Adımlar atılmazsa süreç kendiliğinden bitmiş olur. Şu ana kadar da büyük ve güçlü adımlar atılmadı. Umutsuz olmamak lazım. Karamsarlık süreci zora sokar."BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, birkaç ay içinde 100 yıllık bir sorunu çözmenin imkansız olduğunu önümüzdeki 1-2 yıl içinde sorunun kalıcı çözümü için ciddi adımların atılmış olması gerektiğini anlatırken, “Sorunun tümden çözümü için ise pratikte biraz zamana ihtiyaç vardır. Önümüzdeki bu iki yılı ancak karşılıklı müzakere ederek geçirirsek kalıcı çözüm yoluna doğru ilerleriz” dedi. Demirtaş, Türkiye’nin Suriye’de Kürtler’in yaşadığı bölgelere olan sınır kapılarını açması gerektiğini vurgularken, “Türkiye’de Kürtler kardeşimizdir canımız ciğerimizdir deniyor. Elin Bağdat’ı Kürtlerle sınır ticaretine başlamak üzereyken sınırlara duvar örülüyor” dedi.
Suriye’deki de fakto Kürt yönetiminin Türkiye ve Türkler’e düşman olmadığını, ‘Azeri halkıyla tek millet iki devletiz’ denilirken Kürtler ile arada duvar örülmesinin kardeşlik anlaşıyı ile bağdaşmadığını söyledi.
Yeni kurulan HDP’nin AK Parti ve CHP tabanına da hitap edeceğini, bu partilerde aradığını bulamayanların beklentilerini karşılayacağını vurgulayan Demirtaş, önümüzdeki genel seçimlere HDP çatısında gireceklerini söyledi. BDP’yi kapatmayacaklarını bildiren Demirtaş, HDP’nin genel seçimlerde barajı aşarak en az 70 milletvekili çıkaracağını, hatta bu milletvekilleri arasında, türbanlıların da, Ermeniler’in de olabileceğini kaydetti. Selahattin Demirtaş bu partinin sadece Gezi protestolarında var olan anlayışı değil, orada yapılamayan her türlü protestoyu ortaya koyacağını ekledi. (İD)