"ŞEYTAN BİLE BUNLARA ŞAŞIRMIŞTIR"
Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret ettikten sonra bir süre dinlenen Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, otobüsle mitingin yapılacağı alana geldi. Yaklaşık 20 bin kişiye hitap eden Demirtaş, ezilen halklara 90 yıl boyunca şeytanın aklına gelmeyecek zulümlerin yapıldığını belirterek, "Bizler sizin verdiğiniz emirle talimatla yola çıktık. Siz adalet, barış, kardeşlik, özgürlük, onurlu yaşam istediğinizi söyleyince biz sizden aldığımız emirle yola çıktık. Emanetiniz asla hırpalanmasın diye zorlu mücadele sürdürdük. Yıllardır binbir fedakarlıkla, zorlu mücadelenin ardından şimdi yaraları sarma, çözümü hayata geçirme noktasına geldik. Bu topraklarda Edirne'den Hakkari'ye kadar bütün ezilen halklar adına, inkar edilen, yok sayılan, katledilen bütün mazlumlar adına umut ışığı yaktık. Zulmün karşısında durmasak, menfaatlerimiz için boyun eğmeyi kabul etseydik, korkarak kaçarak mevzileri terk etseydik, Türkiye bugün büyük bir umutla ayağa kalkmış olmayacaktı. Bunda en büyük pay sizlerin bize verdiğiniz desteklerdir. Denemedikleri yol kalmadı. Ellerinde ne imkan varsa şeytanın aklına gelmeyecek zulüm yöntemlerini denediler. Eminim ki şeytan bile şaşırmıştır, bunlar benden daha şeytan diye. Ama bütün yöntemleri boşa çıktı. Bütün haksız uygulamalı zalimlikleri boşa çıktı. Şeytani yöntemler def olup gidecek, bu toprakları cennete dönüştüreceğiz" dedi.
HER KOYUNUN KENDİ BACAĞINDAN ASILACAĞI ASILMASININ ZAMANI GEÇTİ Türkiye'de her insanın bir yarasının olduğunu ve zulüm görmeyen kimsenin kalmadığını belirten Demirtaş, "Artık yeter diyor herkes. Kürt halkının uzattığı bu yeni yaşam elinin, bu barış, kardeşlik, dostluk elinin ne kadar kıymetli olduğunu herkes daha iyi görüyor. Yıllarca devlet Kürt'ü, Alevi'yi yoksulu ezmek için Türk'ü de ezmiş. Bunun farkına vardı insanlar. Herkes daha iyi anlıyor ki birlikte mücadele etmedikçe zorlukların üstesinden gelinmiyor. Her koyunun kendi bacağından asılmasının zamanı geçti. Bizler kimliğimizi inkar etmeden, birbirimizi asimile etmeden ve birbirimizden korkmadan eşitçe yaşayabiliriz. Bunu insanlar daha iyi anlıyor. Şimdi demokratik değişimin zamanı geldi. Nasıl hikaye uydurdular. Tek dil, tek millet hikayesi. Bunu 90 yıldır bize anlatıyorlar. Okulda, askerde, üniversitede, meydanlarda anlatıyorlar. Herkes inanmak zorundadır diyorlar. İnanmayanı vatan haini ilan ediyorlar. Bütün mesele bu hikayede gizli. Ya hikayeyle uzun yıllar birbirimizden devletten korkarak yaşayacağız, ya da yeni bir hikaye yazacağız. Artık bu safsata yalanla Türkiye'nin yönetilemeyeceğini herkes anladıysa yeni hikaye yazma zamanı geldi. Bu hikayede Türk, Türklüğüyle, Kürt Kürtlüğüyle, herkes kendi kimliğiyle var. Bu hikaye, çok renkli, çok kültürlü insanların bir arada yaşamasını anlatıyor. Biz bu hikayeyi hayata geçirmeye karar verdik. Hikayenin hayata geçeceği gün 10 Ağustos olacak" ifadelerini kullandı.
DEVLET BU KAFAYLA GİDERSE 50 PARÇAYA BÖLÜNÜR
Kürtlerin yıllardır bölücü olarak görüldüğüne dikkat çeken Selahattin Demirtaş, "Aramıza duvarlar ördüler bir araya gelmeyelim diye. Şimdi o duvarları tırmanarak aşmıyor, yıkıyoruz. Bizim mezheplerimiz, kimliklerimiz utanılacak durum değil. Allah bizi nasıl yarattıysa biz bununla barışık yaşacağız. Bunu sorgulama yuhalatma hakkı kimsede değildir. Bu devlet bu kafayla giderse değil iki parçaya 50 parçaya bölünecek ve bunlar bunun müsebbibi olacaklar. Alevi olmak, bir alevi gibi yaşamak ayıp bir şey gibi anlatılıyor. Oysa sizler iç içe yaşayan kültürler, halklar olarak iyi biliyorsunuz ki, bizler Alevi inancından zarar görmedik, kimseye düşmanlık beslemedik. Barış içinde yaşamak istedik. Ama ısrarla bir araya gelmesinler diye birbirlerine kışkırttılar. O hale geldi ki insanlar aynı binada bir arada yaşayamadılar. Türkiye'de sadece Tayyip Erdoğan ve yanındakiler korkmadan yaşıyor. Diğer herkes bu ülkede korkarak yaşıyor. Artık sadece devletten değil, birbirlerinden korkar hale geldiler. Sonsuza kadar böyle mi gidecek. İşte bunun zamanı geldi. Artık Türkiye Cumhuriyeti, tekçi ve ırkçı devlet olarak yoluna devam edemez. Kırılma noktasına geldi. Bu saatten sonra kırılma noktasının karşısında duranlar tarih karşısında suç işlemiş olacak" dedi.
BİRBİRİMİZE GİRERSEK IŞİD TÜRKİYE'YE GİRECEK
Türkiye'nin karışmasını isteyenlerin olduğunu anlatan Demirtaş şöyle dedi: "İstiyorlar ki bu topraklarda bizlerde diğer ülkelerdeki gibi olalım. Birbirimizi boğazlayalım istiyorlar. Biz birimize düşersek IŞİD gibi çeteler sınırdan Türkiye'ye girecek. Bunu bekliyorlar. Asla İslam ile alakası olmayan barbarlar, kırılma noktası bekliyorlar. Biz bu seçeneklere mecbur değiliz. Çaresizce boynumuzun ne zaman vurulacağını korkarak bekleyecek değiliz. Şimdi kendi topraklarımızda kendi demokratik yönetimlerimizi inşa etme dönemine geldik. 1 numaralı koltuktan başlayacağız. O koltuk halkların koltuğudur kimsenin malı değildir diyerek işe başladık. Mesele bizim koltuğu kazanmamız meselesi değil. Kim kazanırsa artık, rahat oturamayacak. O koltukta artık size parmak sallmayacak, katliam, ölüm emirleri veremeyecek."
BANA DEĞİL KENDİNİZE OY VERİN
Her bireyin kendisini Demirtaş olarak görmesini ve ona göre oy vermesini isteyen Demirtaş, "Bana oy vermeyin kardeşlerim. Kendinize oy verin. Sandıktan çıkan her Demirtaş oyu katledilenlerin, ezilenlerin, yok sayılanların, değişimin oyudur. Benim şahsiyetine söyleyecek bir şeyim yok. Kendisi Türkiye'ye yeni gelmiş. Ama ona destek veren partilere bakın. Onları yan yana getirin. Hangisinin programında umut, halklar, emekçiler var. Bir çoğunun geçminde katliam, ellerinde kan var. Şimdi gelmiş o halklardan oy istiyorlar. Bizim dışımızda verilecek hangi oyun anlamı kardeşliktir, hangi oyun içinde ezilenlerin duyguları var. Herkes bizim kardeşimizdir. Bizi ve BDP'yi sürekli meydanlarda düşman ilan ediyorlar. Sakın bu tuzağa düşmeyin. Onun tahriklerine kapılmayın. AKP'ye oy verenler düşmanımız değil. Alevidir diye düşman gibi görmeyin. Özellikle Alevi'nin yanına gidin sarılın, öpün kardeşim deyin ona. Kürt olanı Zaza olanı yuhalatıyor. Siz onların yanına gidin, sofrasını paylaşın. Onu düşmanlaştıran, ayıran politikaları boşa çıkarın. Irkçılık en kötü zehirdir. Herkesin zihnini teslim alır. Irkçılık kanınıza enjekçe edilmişse kurtulmanız zordur. Biz insanız ve en yüce kimliğimiz budur" dedi.
KİBİRLİ OLMAYACAĞIZ ŞIMARMAYACAĞIZ
Türkiye'yi değiştirecek öncü güç olacaklarını belirten Demirtaş, "Bunun kararını çoktan vermiştik şimdi cevabını alıyoruz. Seçim günü sandıktan çıkacak oy çok kıymetli. Sizlerden ricam mutlaka oylarınızı kullanın. Bize güveninleri mahcup etmeyeceğiz. Kibirli olmayacağız, şımarmayacağız. Gücümüz arttıkça mütevazi olacağız. Birileri gibi kendimizi paşa sanmayacağız. Nerden geldiğimizi unutmayacağız. 10 Ağustostan sonra yeni bir ülkeye yeni bir hayata giriş yapacağız. Bizi var eden bu değerlerle Türk halkıyla bütünleşeceğiz. Kendi halkımıza da içinden çıktığımız değerlere de toz kondurmayacağız. Önümüzdeki bir kaç gün boyunca provokasyon yapanlar olabilir, bu tazaklara düşmeyin" diyerek konuşmasını tamamladı.
Selahattin Demirtaş'ın konuşması sırasında güvercinler uçuruldu. Demirtaş, Van'dan ayrılarak Adana'ya gitti.

FOTOĞRAFLI