BARIŞ ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ailesi ile birlikte Kuzey Irak'ta Mahmur mülteci kampını ziyaret etti. Burada mültecilerin sorunlarını dinleyen Demirtaş, kamptaki halkın tek derdinin Türkiye'ye dönmekten çok nasıl döneceği olduğunu söyledi.
Meclis grubundaki milletvekillerinin HDP'ye geçmesi ile grubu düşen BDP'nin Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, eşi Başak, annesi Şadiye ve babası Tahir Demirtaş ile birlikte Kuzey Irak'a gitti. BDP lideri Demirtaş ve ailesi, daha sonra önceki gezilerinde söz verdiği için Türkiye'den 1990'lı yıllarda Irak'a göç etmek zorunda kalan Türkiye vatandaşlarının bulunduğu Mahmur kampını ziyaret etti. Mahmur Halk Meclisi üyeleri tarafından karşılanan Selahattin Demirtaş ve ailesi belediye çalışmaları hakkında bilgi aldıktan sonra mültecilerin sorunlarını dinledi. BDP lideri Demirtaş, çözüm sürecinde Mahmur kampında kalanların Türkiye'ye geri dönüşünün de tartışıldığını belirterek şöyle dedi:
"Buradaki halkımızın istekleri çok açık ve nettir. Öncelikle önder Apo'nun özgürlüğünü istiyorlar. Sayın Abdullah Öcalan özgürleşmeden dönmelerinin mümkün olmadığını söylüyorlar. Eğer bir dönüş olacaksa kendi dillerini, kültürlerini, eğitimlerini ve sağlık hizmetlerini ana dillerinde almak istiyorlar. Buradaki halkımız yıllardır boşuna bu kadar zorluk çekmedi. Buradaki halkın tek derdi geri dönüş değildir, asıl sorun nasıl dönecekleridir."

  FA(GG/AK) (FOTOĞRAFLI)