Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, () - TÜRKİYE'nin 55 yıllık siyasi hayatına damgasını vuran 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in hayatını anlatan ve 6 milyon belge ve eşyayı kapsayan 'Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi', 14 Eylül'de açılacak.
Isparta'da kurulan, Süleyman Demirel'in siyasi yaşamına dair belge ve bilgilerin yer aldığı müze, Türkiye'nin 55 yıllık siyasi tarihine ışık tutuyor. Süleyman Demirel'in doğduğu Atabey İlçesi'ne bağlı İslamköy'de 1994 yılında yapımına başlanan Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi, 16 bin metrekare alan üzerine inşa edildi. Şu ana kadar yaklaşık 40 milyon lira harcanan müzede 46 bin kitap koleksiyonu, 7 bin hediye eşya, 6 bin teyp/video kaydı, 120 bin fotoğraf, 32 bin gazete ve dergi, 500 parçalık giysi koleksiyonu dahil 6 milyon belge bulunuyor. Müzedeki fotoğraf ve belgeler yaklaşık 10 yılda bir araya getirildi. Müze binası üzerindeki 8 kubbeyle dikkat çekiyor. Kubbelerden büyük olanı Demirel'in cumhurbaşkanlığı yaptığı dönemi, diğer 7 kubbe ise başbakanlık yaptığı dönemleri simgeliyor.
ÖZEL KÜTÜPHANE
Adalet Partisi ve Doğru Yol Partisi'ne ait izler ile Demirel'in siyasi yaşamına dair belge ve bilgilerin yer aldığı müzede, siyasi yaşamı sırasında verilen hediyeler ve kıyafetleri de sergileniyor. Demirel figürlerinin yer aldığı bölümde sergilenen heykeller, müzenin en fazla dikkat çeken kısmı. Demirel'in eğitim hayatı boyunca aldığı takdirnameler ile İstanbul Teknik Üniversitesi'nden aldığı diploma bu alanda sergileniyor. Müze bünyesinde yer alan kütüphanedeyse Demirel'in yazdığı kitaplar, kendisini anlatan makale, kitap, gibi eserler ve gazete- dergi röportajları arşivi bulunuyor.
EVİ RESTORE EDİLEREK MÜZEYE DAHİL EDİLDİ
Müze kompleksine, Süleyman Demirel'in doğup büyüdüğü ev de restore edilerek dahil edildi. Demirel'in annesi Ümmühan ve babası Hacı Yahya Demirel'in yaşamına dair fotoğraf ve çeşitli bilgilerin yer aldığı evde, Süleyman Demirel'in beşiği de yer alıyor. Köy hayatını yansıtan evin daha önce ahır olarak kullanılan bölümü restore edilerek, fotoğrafların sergilendiği bir alana dönüştürüldü. Burada yer alan fotoğrafların alt kısımlarında yer alan bilgi notlarını Süleyman Demirel, kendi kalemiyle aktarıyor.
KARDEŞİ ANLATTI
Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'ni yaptıran 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kardeşi işadamı Şevket Demirel, bazı eserlerinde müzenin hikayesini anlattı. Kardeşinin demokrasinin sağladığı imkanlarla Türkiye'nin her taşına, ovasına, dağına, ırmağına, santraline ve limanına büyük yatırımlar yapılmasına katkı sağladığını vurgulayan Şevket Demirel, "İşte bundan dolayı müzenin adı Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'dir" dedi.
Müzede sadece Demirel'in değil Türkiye'nin de 55 yıllık geçmişinin yer aldığını kaydeden Şevket Demirel, tarihi iyi anlatmak, doğru bilgi akışını sağlamayı amaçlayan müzenin yapımına 1989 yılında başlandığını, müzenin özelliği ve içeriğiyle Türkiye'de tek olduğunu söyledi.
KLASÖRLERCE YAZIŞMA VAR
Müze projesinin kendisine ait olduğunu belirten Şevket Demirel, Türkiye'de bugüne kadar bir cumhurbaşkanı hayattayken adına müze yapılmadığına işaret etti. Demirel, bunun için ABD'ye gittiğini ve müzecilik hakkında derin araştırmalar yaptığını, Türkiye'deki uzmanların da fikirlerine başvurduğunu anlattı. Bu alanda yeni bilgiler edindikçe müzedeki derinliğin arttığını ifade eden Demirel, müzenin açılışının bu nedenle geciktiğini sözlerine ekledi.
40 MİLYON LİRA HARCANDI
Sağlık sorunları nedeniyle İstanbul'da bulunan İşadamı Şevket Demirel, dünyada eşi benzeri olmayan Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi için şimdiye kadar 40 milyon lira harcandığını söyledi. Bunun bazı basın yayın organlarından sehven 40 milyon dolar şeklinde yayınlandığını belirten Demirel, "İlk etapta 10 milyon dolar harcamıştık daha sonra bir 10 milyon dolarlık daha yatırım yapıldı. Doğrusu müze için şu ana kadar 40 milyon lira (40 trilyon) harcandı" diye konuştu.
KÜLLİYEDE YER ALAN ÜNİTELER
'Demirel Külliyesi' olarak da adlandırılan 'Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi', 16 bin metrekarelik arazi üzerine tasarlandı. Bazı evlerin satın alınarak restore edilmesiyle başlayan yatırım süreci müze binasının inşasıyla devam etti. Deneyimli mimarlar tarafından çizilen proje kapsamında gerçekleştirilen uygulamada müze birçok kez şekil değiştirdi. Müzenin korunma sisteminden iç ve dış tasarımına kadar her şey en iyi malzemelerden oluşturuldu. Müze içerisindeki eserler özel alarmlı sistemlerle korunuyor. Güvenliğin üst düzeyde olduğu müzede özel taşlar kullanıldı. Külliye içerisinde müze dışına camii, namazgah, gasilhane, morg, vakıf merkezi, kafeterya da bulunuyor. Binlerce kitabın yer aldığı Bilgi ve Belge Merkezi binası da külliyede hizmet veriyor.
Açılışı birçok kez çeşitli nedenlerle ertelenen müze, 14 Eylül'de Süleyman Demirel tarafından açılacak.

FOTOĞRAFLI