Adnan AVUKA/MARDİN, () - MARDİN'in Midyat ilçesinde 2 bin 500 yıllık oldukları tespit edilen mezarlıkların defineciler tarafından tahrip edildiği ortaya çıktı. Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan olaya Midyat kaymakamlığı'nın el koyduğunu belirtirken, belediye başkanı Şeyhmus Nasıroğlu ise, "Bu mezarlıklarda hazine olduğunu sanarak kırmışlar. Oysa bir hazineyi yok etmişler" dedi.
Midyat'ın Işıklar Mahallesi'nde 2 ay önce, Suriyeli sığınmacılar için kamp yeri hazırlanırken tesadüfen bulunan ve Mardin Müze Müdürlüğü'ne bağlı arkeologlar tarafından ortaya çıkarılan Roma döneminden kalma 2 bin 500 yıllık mezarların defineciler tarafından tahrip edildiği ortaya çıktı. Definecilerin balyozlarla kırdığı mezarları inceleyen Midyat Belediye Başkanı Şeyhmus Nasıroğlu, mezarlardan birinden alınan kemiklerin yapılan DNA testinde 2 bin 500 yıllık olduğunun belirlendiğini anlattı. 10 mezardan bazısının kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından tahrip edildiğini belirten Nasıroğlu şunları kaydetti:
"Her mezarın üzerinde ayrıca sürekli temiz su bulunuyor. Bu su yıllardır bu şekilde duruyor. Bu suyun nerden geldiği ve nasıl ora da o şekilde kurumadan durduğu ise halen araştırılıyor. Acı olan ise bu mezarların bazısının, 'içinde hazine var' mantığıyla tahrip edilmiş olması. Mezarlıkların etrafını ören binlerce yıllık taşları da içinde hazine var mantığıyla kırıp dökmüşler. Bu mezarlarda hazine falan yok. Asıl hazineyi ise bu şekilde yok ediyorlar" dedi.
OLAYA KAYMAKAMLIK EL KOYDU
Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan ise, kazıların kendi gözetimlerinde yapıldığını ve söz konusu mezarların ortaya çıkarıldığını belirterek, "Söz konusu alanda 10 mezar tespit edildi. Yapılan testler sonucu da 2 bin 500 yıllık oldukları ortaya çıktı. Bu mezarlık Dara harabelerinden daha eskidir. Koruma altına aldık ama, bazı kişiler tarafından mezarlar tahrip edilmiş. Mezarları tahrip edenlerle ilgili araştırma devam ediyor. Midyat Kaymakamlığı da olaya el koydu."

FOTOĞRAFLI