DİCLE Elektrik Dağıtım A.Ş (DEDAŞ) Sözcüsü Gökay Üstün, son dönemlerde elektrik kesintilerinden dolayı çıkan toplumsal olaylara ilişkin olarak, "Bunun çözümü diyalogtur, konuşmaktır, tarafların bir şekilde birbirlerini dinleyip anlamasıdır. Bunun çözümü sokaklardaki eylemler değildir" dedi.
Dicle Elektirik Dağıtım A.Ş (DEDAŞ) Sözcüsü Gökay Üstün, Dağıtım İl Müdürü Sıtkı Çolak ve Perakende Satış İl Müdürü Abbas Aydın ile birlikte bu sabah basın toplatısı düzenledi. Bölgenin en net ve çarpıcı özelliklerinden birisinin abone başına Türkiye ortalamasının 2.2 katı elektrik harcadığını belirten DEDAŞ Sözcüsü Üstün, "2.2 rakamı, tüm abonelerimizin Türkiye bazında yaptığımız ortalamanın hesaplamasıyla çıkan sonuçtur. Yalnızca ev abonelerini düşündüğümüz zaman bu oran Türkiye ortalamasının 3.2 katına çıkıyor. Bizim bölgemizde abone başına çok yüksek bir tüketim var. Bu tüketimin sebebini araştırdığımız zaman; yine bizim bölgemizin en büyük realitesi olan kayıp kaçak çıkıyor. Yüzde 75 seviyelerinde olan bir kayıp kaçakla mücadele ediyoruz. Bizim bölgemizde yaklaşık olarak yılda 19.3 milyar kilowat saat enerji harcanıyor. Bu yılki artışa baktığımızda grafikler bunun 20 milyar kilowat saate çıkacağını gösteriyor. 20 milyar kilowat saatin de uluslararası bir danışmanlık şirketine yaptırdığımız çalışma neticesinde gördük ki, yaklaşık olarak 8 milyar kilowat saati tamamiyle israf edilerek boşa harcanan, ihtiyacın ötesinde harcanan enerji" dedi.
Son dönemde kayıp kaçağı indirmek için yaptıklarını kampanyalara da değinen Sözcü Üstün çiftçilere, zaman kaybetmeden kampanyadan yararlanmak için başvuru yapmaları çağrısında bulundu.
DOĞRU OLANI YAPTIĞIMIZA İNANIYORUZ
Eskiden elektrik kesintilerinden dolayı toplumsal eylemlerin bu seviyede olmadığını, son dönemlerde artan toplumsal olaylarını hatırlatılması üzerine Üstün şunları söyledi:
"Bence mücadele yeni başladı. Ve ilk kez bu kadar dirayetli ve sürekli bir şekilde yapılıyor. Belki olaylar bir yere kadar tırmanıp arkasından bir şekilde çözüm ya da başka bir şekilde anlaşma oluyordu. Ama şu anda özellikle yaptığını doğru kabul eden, kayıp kaçağı düşürmek için ve faaliyetlerini bunun üzerine yoğunlaştırmış, bu olayı yanlızca bölgenin meselesi olarak değil, kayıp kaçağın bedelini tüm Türkiye'nin ödediği bir mesele olarak, yani ulusal bir mesele olarak bir kurum var. Ve mücadeleye de bu perspektifden bakıp, herkes için bir çözüm üretmeye çalışan bir kurum var. Bundaki ısrarından dolayı olaylar biraz daha fazla oluyor. Ve burada da süreklilik, ısrarda devam edecek. Biz doğru olanı yaptığımıza inanıyoruz. Bu çözümün yumuşak ve tarafları rahatsız etmeden, bir mağduriyete sebep olmadan atlatmak için de biz üzerimize düşen herşeyi yaptığımıza inanıyoruz. Bunun çözümü diyalogtur, konuşmaktır, tarafların bir şekilde birbirlerini dinleyip anlamasıdır. Bunun çözümü sokaklardaki eylemler değildir."
DEDAŞ Dağıtım İl Müdürü Sıtkı Çolak ise yaptığı konuşmada, "Diyarbakır bölgesinde tarım sulamada 5 bin 791 Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlı olan abonenisi var. Bunlardan 4 bin 53 tanesi bize müracaatını yaptı. Bin 738 tane henüz müracaatı yok" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI