Osman BEKLEYEN- Murat ÇAĞLAR/VAN, () - DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'nin Halep kenti sınırında bulunan ve Türk toprağı sayılan Süleyman Şah Türbesi'ni Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) güçlerinin kuşattığına ilişkin haberleri değerlendirirken, "Orası uluslararası hukuk çerçevesinde Türkiye toprağıdır. Her türlü saldırı karşılık bulur, Türkiye hiçbir tereddüt göstermeden korur" dedi.
Türkiye, İran ve Azerbaycan Dışişleri Bakanlarının üçüncü toplantısı Van'da gerçekleştirildi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, yaptıkları ilk oturumun ardından basının karşısına geçti.
İlk olarak konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, 2014-2016 yılı eylem planını toplantıda masaya yatırdıklarını belirterek, "İran ve Azerbaycan'la köklü ilişkilerimiz var. Son üç yılda bu ilişkilerimizi daha da ileri taşıdık. Ulaşım, enerji, kültürel, siyasi konularda mutabık kaldık. Aramızdaki sınırların kalkmasını ve dostlukların geliştirilmesi için gönüllerin açık olmasını istiyoruz. Güney Kafkasya ve Ortadoğu'da yaşanan sorular var. Toprak bütünlüğü etrafında karşılıklı saygı esası çerçevesinde bölgesel barış ortamını sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.
"ERMENİ ASKERLERİ TOPRAKLARIMIZDAN ÇIKSIN"
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Azerbaycan topraklarında bulunan Ermeni askerlerinin en kısa sürede çıkmasını istedi. Bunun Azerbaycan'ın ve bölgenin gerek güvenlik, gerek ekonomik açıdan rahatlamasını sağlayacağını söyledi.
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de İran'da çok mutlu olduklarını belirterek, "Çünkü bizim Türkiye ile aramızda 280 kilometre bir sınırımız var. Bir hafta sonra Nevruzu kutlayacağız. Nevruz bizim kültürel mirasımızdır" dedi. Üç dışişleri bakanının önemli konularda istişare yaptığını anlatan Zarif, "Üç yıllık eylem planı hazırlandığı için çok mutluyuz. Bunları takip edip eyleme dönüştürerek üç ülkeyi birbirine bağlayan alanda bunları geliştireceğiz" dedi.
UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kırım Parlamentosu'nun bağımsızlık ilanıyla ilgili şunları söyledi:
"Kırım konusunda yoğun bir diplomasi yürütülüyor. BM Gelen Sekreteri ile konuyu ele aldık. Görüşmeler yaptık, kaygı verici bir durum. Biz en başından itibaren ilkeli bir politika takip ettik. Kırım'daki bütün etnik ve kültürel grupların barış içerisinde yaşaması önemli. Ümit ederiz ki Kırım Parlamentosu Ukrayna'nın toprak bütünlüğü konusunu korur. Biz Karadeniz bölgesinin esenliği, Ukrayna'nın barışı için bütün tarafları barışçıl bir yöntem içerisinde soruna çözüm bulmasını istiyoruz. Toprak bütünlüğü konusunda çıkan kararı destekleriz."
"SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ'Nİ KORURUZ"
Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi'nin IŞİD güçlerince kuşatıldığı haberleriyle soruyu da yanıtlayan Davutoğlu, şunları söyledi:
"Suriye'deki gelişmeleri büyük bir kaygı ile takip ediyoruz. Suriye'deki o topraklar uluslararası hukuk nezdinde Türk topraklarıdır. Dolayısıyla güvenliği için her türlü tedbiri alma hakkına sahibiz. Her türlü saldırı karşılık bulur. Türkiye hiçbir tereddüt göstermeden koruyacak. Toprağımızın güvenliği için her türlü ihtimali göz önünde bulunduruyoruz. Zaten Suriye'deki gelişmelerden dolayı silahlı kuvvetlerimiz teyakkuz halinde. Konuyla ilgili Genelkurmay, MİT ve Dışişleri Bakanlığı olarak Ankara'da görüşmeler yaptık. Bunlardan, Başbakanımız ile Cumhurbaşkanımız da bilgilendirildi. Şu anda ihlal söz konusu değil. Her türlü tedbir alınacak şekilde hazırlıklıyız. Her ihtimali göz önünde bulundurarak tedbirimizi almışız."
NEÇİRVAN BARZANİ İLE VAN'DA GÖRÜŞECEK
Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Necirvan Barzani'nin yarın bölge valileriyle Van'a geleceğini ifade eden Bakan Davutoğlu, "İki hafta önce Süleymaniye'de görüşmeler yapmıştık. Yarın da Van'da ekonomik ilişkiler konusunu görüşeceğiz. Neçirvan Barzani, Başbakanımızla da Ankara'da görüşecek" dedi.

OB,MÇ(FE/ESM) (FOTOĞRAFLI)