Aziz ÖNAL/BİNGÖL, () - DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, PKK'nın 33 askeri şehit etmesinin yıldönümünde geldiği Bingöl'de, "Şimdi bizim üzerimizde şu görev var, madem ki 1.5 yıla aşkındır hiçbir ananın yüreğine evlat acısı düşmedi, bu çözüm sürecine de sıkı sıkıya sarılacağız. Bunun kıymetini en iyi sizler bilirsiz ki, barışın herhangi bir bedeli yoktur. O bakımdan karşılığı da yoktur. Son dönemde Sayın Başbakanımızın dirayetli öncülüğünde ilerleyen bu sürece hepimiz sahip çıkacağız"  dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile birlikte Bingöl'de Ak Parti'nin İl Danışma Meclisi toplantısına katıldı. Bingöl'de 24 Mayıs 1993 günü yol kesen PKK'lıların 33 askerin şehit edilmesinin yıldönümünde kente geldiğini belirten Davutoğlu, şöyle dedi:
"Rabbim böyle bir güne nasip etti. Hem rahmetle gelmiş olduk, hem aynı zamanda rahmetlerin en büyüğü olan, makamların en büyüğü olan şehitlik makamına ulaşmış şehitlerimizin aileleriyle anne babalarıyla, kardeşleriyle, evlatlarıyla kucaklaşma imkanı bulduk. Büyük milletler arzın hemen hemen her yerine yayılmış şehitlikleriyle bilinirler. Bizim milletimizde böyle aziz bir millet. Uğrunda şehit düştüğü değerler adına ecdat asırlar boyunca hem bu topraklarda hem şuan sınırımızın dışında kalan topraklarda büyük bir mücadele vererek toprağa düştüler. Bu toprakları da bizim topraklarımız gibi aziz kıldılar. Yurtdışına gittiğimde her zaman programında olmasını istediğim ilk öncelikli şart bir tek şehidimiz varsa dahi o şehitliği ziyaret etmektir. Şehitlik makamı, hepimiz için örnek alınması izinde yürünmesi gereken insanların makamıdır. Soma’da emek için helal rızık için çalışırken hayatını kaybetmiş şehit kardeşlerimizi anıyoruz. Ayrıca dün akşam Mavi Marmara olayından sonra kalan Uğur Söylemez kardeşimizde oda, Gazze’deki kardeşlerine sizler adına, bizler adına bir lokma ekmek ve yardım götürmek için yola çıktığında yaralanmıştı. 4 yıldır bitkisel hayattaydı dün akşam onu da kaybettik. Ailesiyle konuştum biraz önce makamların en yücesine gitti Uğur kardeşimiz. Diğerleri gibi bütün şehitlerimize Allah rahmet eylesin. Siz şehit yakınlarına biz ne dersek diyelim, ne yaparsak yapalım sizin hakkınızı ödeyemeyiz. Sizin hakkınızı ödeyecek yegane makam, Cenabı-ı Hak’tır. Onun için de Allah sizden razı olsun diyorum."
Şehit edilen 33 askerin 7'sinin Konyalı olduğunu hatırlatan Bakan Davutoğlu, "Türkiye’nin çeşitli illerinden vardı. Şimdi Konya’dan geldiğim için söylüyorum, Konyalı olduğum için. Bingöllü kardeşlerime de Bingöllü olarak hitap ediyorum. O, 7 Konyalı veya vatan toprağının her bir yerinden gelmiş olanlar artık ebediyen Bingöllüdürler. Onlar Bingöllü, sizler de Konyalısınız, Kayserilisiniz, İstanbullusunuz, Erzurumlusunuz" dedi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, 33 askerin toprağa şehit düşmeden önce Turgut Özal'ın şimdi olduğu gibi çözüm süreci benzer bir sürecin içinde olduğunu belirterek, "Bir çok ciddi çalışmalar yapılmıştı. Ve o yıl o askerlerimizi şehit edenler aslında o çabaları da sabote etmişler. Şimdi eğer o çabalar başarılı olmuş olsaydı, 93’den bugüne kadar 21 yıldır bu toprağa düşmüş hiçbir kardeşimiz, hiçbir vatandaşımız şehit etmiş, vefat etmiş olmayacaktı. Onlar bunları bildikleri için düşmanlıkları körüklemek adına o hunharca cinayeti işlediler" diye konuştu. .

AÖ(GG/ESM) (FOTOĞRAFLI)