Yaprak KOÇER/SAMSUN, () – SAMSUN’da yaşayan 48 yaşındaki Haluk Özmen Avusturalya’da kaldığı dönemde dünyaya gelen 13 yaşındaki kızı Rüzgar Özmen’in annesi tarafından kaçırıldığını ileri sürdü. Boşandığı eşi Ferihan Tanrıkut'un Eskişehir'de yaşadığını ve onun yanında olduğunu sandığı kızını 7 yıldır göremediğini belirten Haluk Özmen, "Gerek Avustralya'da gerekse Türkiye'de açtığım bütün davalar benim lehime sonuçlandı. Ancak kızım Türkiye sınırları içerisinde bir türlü bulunup bana verilmiyor. 7 yıldır kızımı görmüyorum" dedi.
Samsun’dan 1999 yılında Avustralya’nın Melbourne kentine giden Haluk Özmen burada aynı yaştaki Ferihan Tanrıkut ile 2000 yılında evlendi. Çiftin 2001 yılında Rüzgar ismini verdikleri bir kızları oldu. Özmen çifti şiddetli geçimsizlik nedeniyle 2005 yılında Avustralya’da boşandı. Mahkeme Rüzgar Özmen’in velayetini anneye verdi. Aynı yıl Ferihan Tanrıkut kızı ile birlikte iki aylığına Türkiye’ye gideceğini mahkemeye bildirdi. Anne ve kızı mahkeme izninin ardından Türkiye’ye döndü. Ancak 2 aylık süre sonunda Avustralya’ya geri dönmedi.
BABA HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATTI 
Kızının annesi tarafından kaçırıldığını iddia eden Haluk Özmen bu sürecin ardından hukuk mücadelesi başlattı. Önce Avustralya’da açtığı dava sonrasında kızının velayetini aldı. Ardından yaptığı başvurular sonrasında Avustralya devleti Rüzgar Özmen’in bulunup geri gönderilememesi nedeniyle Türkiye’yi uyardı. Türkiye’de de eski eşine karşı açtığı velayet davasını kazanan Haluk Özmen, 2007 yılında mahkeme sürecinde Rüzgar Özmen’i görebildi. Ancak bundan sonra çocuk ve annesi yeniden ortadan kayboldu.
AİHM TÜRKİYE'Yİ TAZMİNATA MAHKUM ETTİ
Türkiye’deki velayet davasını da kazanan Haluk Özmen hiçbir sonuç alamayınca 2008’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. Türkiye aleyhine dava açan Özmen başvurusunda, kendisiyle görüştürülmesine izin verilmeyen kızının psikolojik ve fiziksel sarsıntı geçirmesinden ve iyi eğitim alamamasından endişe ettiği belirtti. 2012’de sonuçlanan davada AİHM Türkiye’nin aile ve özel yaşama saygı ilkesini çiğnediğine karar verdi. Rüzgar Özmen’i bulup babasına vermeyen Türkiye’yi 17 bin 500 Eurotazminat ödemeye mahkum etti.
'MAHKEME KARARI ELİMDE AMA KIZIM YANIMDA DEĞİL'
Yaşadığı bu olayın ardından Türkiye’ye kesin dönüş yapan Haluk Özmen, başvurduğu bütün yargı süreçlerinden olumlu sonuç almasına rağmen 7 yıldır kızını göremediğini ve nerede olduğunu bilmediğini belirterek şunları söyledi:
"Kızımla ilgili resmi kayıtlarda hiçbir bilgi yok. Kimlik numarası, okul, hastane kaydı, SGK kaydı, hiçbir iz yok. Eski eşimin annesi Eskişehir’de yaşıyor. Kızım nasıl oluyor da Türkiye’de olduğu halde bulunamıyor. Bunu anlamak mümkün değil. Bütün yargı yollarını tükettik. Haklı bulundum ama bana hiçbir faydası olmadı. Mahkeme kararları elimde ancak kızım yanımda değil. Kızımın yüzünü göremiyorum. Nerede, nasıl yaşıyor bilmiyorum. Uluslararası çocuk kaçırmanın hukuki yön ve kapsamına dair kanun ne işe yarıyor anlamıyorum. Türkiye bu kanunda verdiği sözleri yerine getirsin. Bunu istiyorum."
3 Ağustos'un kızının doğum günü olduğunu belirten Özmen, "Bu doğum gününde kızımın yanında olmak istiyorum. Kızımın bulunmasını istiyorum" dedi.

FOTOĞRAFLI