MUĞLA’nın Datça İlçesi’ne bağlı Yaka Köy’de dört yıl önce hizmete giren Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi’nde (UKKSA), bu yıl ekim ayı sonuna kadar devam edecek olan '4'üncü Knidos’un Sır’ı Sanat Festivali' etkinlikleri kapsamında ilk heykel sempozyumu başladı.
Bugüne kadar 52 değişik ülkeden 420 sanatçıyı ağırlayan UKKSA’nın, bu yıl ulusal ve uluslararası 50 etkinlikte, 13 ülkeden 150 sanatçıya daha evsahipliği yapacağı belirtildi. UKKSA’nın ilk konukları bu yıl genç heykeltıraşlar oldu. Uluslararası Knidos’un Sır’ı Ana Tanrıçalar Heykel Sempozyumu kapsamında Eskişehir, Bursa ve Sivas’tan gelen dört heykeltıraş çalışmalarına başladı. Genç heykeltıraşların çalışmaları 10 Şubat’a kadar devam edeceği bildirildi.
UKKSA Başkanı Nevzat Metin, tarihi antik Knidos Kenti’ne 12 kilometre uzaklıkta bir köyde kurulan akademinin, dünya sanat merkezi olma konumunda hızla ilerlediğini belirtti. Metin, "UKKSA bünyesinde bu yıl ekim ayı sonuna kadar 50 ayrı etkinlik düzenlenecek. Başta resim ve heykel olmak üzere, seramik ve cam sempozyumları, edebiyat günleri, dinleti ve söyleşiler, müzik festivalleri düzenlenecek, sergiler açılacak. Türkiye başta olmak üzere bu yıl Rusya, İspanya, Fransa, ABD, İngiltere, Yunanistan, Hollanda, İtalya ve Bulgaristan’dan sanatçılar gelecek" dedi.
GENÇ HEYKELTIRAŞLAR İŞSİZ
UKKSA kapılarının genç sanatçılara her zaman açık olduğunu ifade eden Metin, "Yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de güzel sanatlardan mezun olan gençlerin yüzde 40’ı işsiz. Gençlerin adına kaygı duyuyorum. Bu gençler, eğitimini aldıkları alanlarda mesleklerini yapamıyor. Özellikle heykel sanatı ülkemizde hak ettiği değeri görmüyor. Bu anlayışın değişmesi gerekiyor. Genç arkadaşlarımıza burada uygulama olanağı sağlayarak, onlara destek olmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.
GELECEK ADINA UMUTLANDIRIYOR
Sempozyuma katılan genç heykeltıraşlar adına konuşan Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi 23 yaşındaki Ulaş Dehmen, çok güzel bir ortamda çalıştıklarını belirterek, "UKKSA gibi örneklerin çoğalmasını arzu ediyoruz. Mesleğimizi seviyoruz ama mezun olduktan sonra iş bulma olanağı çok az. Bu anlamda Knidos Akademisi veya benzeri sanat merkezleri, bizleri gelecek adına yüreklendiriyor. Knidos Akademi örneklerinin çoğalmasını arzu ediyoruz" dedi.