TÜRKİYE genelinde Eylül ayının ilk haftalarında görülen soğuk hava ve erken don olayı nedeniyle, üretimi olumsuz etkilenen domatesin fiyatı son günlerde aşırı yükselirken, bu dönemde sadece Muğla’nın Datça İlçesi’ne bağlı Kızlan, Karaköy ve Emecik Köyü'nde yetiştirilen güz domatesi hasadına başlandı.
Datça’da fideleri temmuz ve ağustos aylarında dikilen, ekim ayı ortalarından Ocak ayı sonuna kadar tarlalardan toplanabilen güz domatesinde bu yıl fiyatlar yüz güldürdü. Geçen yıl aynı dönemde 10-12 TL’den alıcı bulan güz domatesinin 25 kiloluk kasası bu yıl 45- 60 TL'den satılıyor. 30 yıldan bu yana güz domatesi yetiştiriciliğinin yapıldığı Datça’da bu yıl ilk kez domatesin tarla fiyatı kilogram başına ortalama 2 TL’yi bulunca, üreticinin keyfi yerine geldi.
3 KÖYDE YETİŞTİRİLİYOR
Başlıca geçim kaynağı pazarcılık olan Kızlan, Karaköy ve Emecik köylerinde bu yıl toplam 3 bin 500 dönüm alana güz domatesi dikilirken, yaklaşık 20 bin ton üretim hedeflendi. Emecik Köyü’nde 40 dönüm alanda güz domatesi üretimi yapan 33 yaşındaki Mustafa Harıpçı, ilk ürünü Aydın’a gönderdiklerini belirterek, "Ürün bu yıl çok iyi. Fiyatlar da iyi gidiyor. Datça’da havaların iyi gitmesi, güz domatesine yaradı. Domatesin kasası kalitesine göre 45- 60 TL arasında değişiyor" dedi.
SERA İHTİYACA CEVAP VERMİYOR
Harıpçı, Datça’da 30 yıldan bu yana güz domatesi ekim ve üretimi yapıldığını yapıldığını söyleodi. Harıpçı, "İlk kez böylesine yüz güldüren fiyat oldu. Datçan dışında ülke genelinde birçok yerde tarlalarda erken don olayı görüldü. Sera domatesi de ihtiyaca cevap vermiyor. Bu yüzden fiyatlar çok yüksek seyrediyor" diye konuştu.
SAHİL KENARINDA YETİŞTİĞİ İÇİN LEZZETLİ
Aydınlı toptancı 24 yaşındaki Gökhan Öden, Datça’ya 2 yıldan bu yana güz domatesi almaya geldiğini bildirirken, şöyle konuştu:
"Geçen yıl Datça domatesi çok beğenildi. Özellikle sonbahar aylarında diğer illerde domates bitince, Datça domatesi imdada yetişiyor. Bu yıl da aynısı oldu. Datça domatesi pazarda çok beğeniliyor. Hem lezzetli hem de parlaklığı tüketiciler tarafından tercih ediliyor. Datça’nın güz domatesi, sahil kenarlarında yetiştiği için çok lezzetli olur. Bu yıl Datça’dan domates sevkiyatının Ocak ayına kadar sürmesi bekleniyor."