Doğuş Esat BERME/ MARMARİS,(Muğla),() - MUĞLA'nın Datça İlçesi'nde, bindikleri zodyak botun batması sonucu 18 Suriyeli kaçaktan 1'i kadın 2'sinin öldüğü, 3'nün de kayıp olduğu olayla ilgili polis tarafından gözaltına alınıp, adliyeye sevk edilen 16 şüpheliden 8'i tutuklandı.
Datça Sahil Güvenlik Komutanlığı'na geçen 11 Mart gecesi, kaçakları taşıyan bir zodyak botun, ilçeye 17 kilometre mesafedeki Sarıliman Mevkii'nde battığı ihbarı geldi. Bunun üzerine bölgeye gönderilen Marmaris ve Datça Sahil Güvenlik ekiplerine ait iki kurtarma botu, önce yarısı suya gömülmüş bota tutunan 4 kişiyi kurtardı. Sürdürülen çalışmalarda dalgalarla boğuşan 1'i kadın 4 kişiye daha ulaşıldı. Bölgede sürdürülen çalışmalarda 8 kişi daha kurtarıldı. Sudan çıkartılan 16 kişi, Sahil Güvenlik botlarınca getirildikleri Datça Limanı'ndan kendilerini bekleyen 112 acil ekiplerince Datça Devlet Hastanesi'ne götürülüp tedaviye alındı. Kaçaklardan 55 yaşındaki Weisla Roi ile 29 yaşındaki kadın kaçak Doni Alhavaslı yaşamını yitirdi. Suda kaybolduğu öğrenilen bir kadın ile 1'i bebek 2 çocuğu arama çalışmalarından ise halen bir sonuç alınamadı. Olayın ardından, biri sahil güvenlik ekipleri tarafından denizden çıkarıldığında kendisini Suriyeli gibi göstermeye çalışan olmak üzere, iki Türk organizatör tutuklandı.
Muğla Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri olayla ilgili soruşturmayı derinleştirip, kaçakları yasa dışı yollardan Yunan adalarına götürmeye çalışan insan tacirlerinin elebaşı oldukları ileri sürülen M.G.G., G.T. ve A.K.'nin İzmir'e kaçtığını tespit etti. Bunun üzerine polis, önceki gün Muğla ile ilçeleri Marmaris, Datça ile Ula'nın Akyaka Beldesi ile İzmir'de eş zamanlı operasyonlar düzenledi. Operasyonda üç elebaşının da aralarında bulunduğu 16 şüpheli gözaltına alındı. Marmaris'e getirilen şüpheliler, 'örgütlü göçmen kaçakçılığı' ve 'Olası kastla birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek' suçlarından adliye sevk edildi. Şüphelilerden M.G.G., G.T., A.K., A.E., E.G. S.G., M.A. ve E.K. tutuklandı. Diğer 8 şüpheli ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı.

DEB (YY/RT) (FOTOĞRAFLI)