Mustafa TURAPOĞLU/TOKAT,()-TOKAT'ta 280 damızlık koç dağıtım törenine katılan hayvan yetiştiricileri, sürüler için çoban bulamadıklarını belirterek Vali Cevdet Can'dan yardım istedi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce sürü yetiştiricilerine 280 adet koç dağıtımı gerçekleştirildi. Programa Tokat Valisi Cevdet Can, Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ)Rektörü Prof.Dr. Mustafa Şahin, bazı protokol üyeleri ile birlikte çok sayıda çiftçi katıldı. Programda konuşan Vali Cevdet Can, kendisinin de yayla çocuğu olduğunu ve 18 yaşına kadar çobanlık yaptığını belirterek, Tokat'ta gezme fırsatı bulduğu Selemen ve Akbelen yaylasında sürüye rastlamadığını belirterek, ''Bizim hayvan varlığımız çok azaldı. 1996 yılından bu tarafa büyükbaşta 15 bin azalma var, küçükbaşta daha fazla. Bu varlıklarımızı arttırmak zorundayız" dedi.
"ÇOBAN BULAMIYORUZ"
Daha sonra Vali Cevdet Can ve beraberindeki protokol üyeleri, damızlık yetiştiricileri birliği üyelerine damızlık koçları teslim etti. Bu sırada hayvan besiciliği yapan sürü sahipleri hayvanları otlatmak için çoban bulamadıklarını belirterek Vali Can'a dert yandı. Bunun üzerine Vali Can, GOPÜ Rektörü Mustafa Şahin'i yanına çağırdı. Rektör Şahin ise üniversitenin Ziraat Fakültesi bünyesinde 2 yıl önce süre idare personeli yetiştirmek için Zoo Tekniği bölümü açtıklarını ancak şu ana kadar hiçbir öğrencinin bu bölümü tercih etmediğini ifade ederek, ''Çok ihtiyaç olduğunu biliyoruz ama öğrenci tercih etmediği için uygulamadan geçmiyor" dedi. Vali Can bunun üzerine, "Çoban bulmak için ne yapacağız biliyor musunuz ? Bu koyunculukta nasıl para kazanılır, nasıl zengin olunur bunları sizler göstereceksiniz. Örnek işleri sizler gösterdiğiniz zaman, bizim insanlarımız bunu gördüğü zaman çobanlık yapar" diye konuştu.


FOTOĞRAFLI