AKDENİZ Kıyı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Erdal Özhan, iklim değişiklikleri sonucunda, Dalyan Kanalı ve delta çevresindeki düşük kotlu alanların sular altında kalmamaması için alınacak önlemlerin bir an önce belirlenip, uygulanması gerektiğini söyledi.
Akdeniz Kıyı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Erdal Özhan’ın başkanlığını yaptığı, Muğla’nın Dalyan İlçesi’ndeki toplantıda, Köyceğiz- Dalyan Özel Çevre Koruma Alanı içinde kalan yerlerin geleceği masaya yatırıldı. Çok sayıda yabancının yanı sıra, çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katıldığı toplantıda iklim değişikliğinin etkileri, doğa koruma, tehlikede olan bitki türlerinin yaşam alanlarının korunması, dalyan balıkçılığı, kanal ve deltadaki turistik etkinliklerin ve tekne trafiğinin yönetimi konuları ele alındı. İklim değişiklikleri sonucunda, Dalyan Kanalı ve delta çevresindeki düşük kotlu alanların sular altında kalmamaması için alınacak önlemlerin biran önce belirlenip uygulanması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Erdal Özhan şunları söyledi:
"Daha şiddetli yağış ve fırtınalar sonucu suların yükselmesiyle artacak taşkınlar sonucunda bölge sular altında kalacak. Artan sıcaklık nedeniyle deniz kaplumbağalarının yavrularının cinsiyetleri değişerek dişi olarak dünyaya gelecek. Kıyı alanlarındaki tarım olumsuz etkilenecek. Turist kayıpları olacak. Deniz suyunun yükselmesiyle de yeraltı su kaynakları tuzlanacak. Sarıgerme’de yaşanan hortum bu tehlikelerin sinyallerinden biri."