ÇAĞDAŞ Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), maden faciasının meydana geldiği Manisa'nın Soma İlçesi'nde 150 madenci çocuğu ve annelerine 6 hafta süreyle İstanbul'dan gelen 101 gönüllü öğretmenle eğitim verdi. Eğitim faaliyeti 'Ev Ödevi' isimli tiyatro oyununun ardından çocuk korosu ve Aysun- Ali Kocatepe çifti konseriyle sona erdi.
ÇYDD, Soma'da 301 kişinin yaşamını yitirdiği maden faciasının ardından, acıları paylaşmak için ilçeye geldi. Soma'daki madenci çocukları ve eşlerine destek için 60 gönüllü öğretmen ile 6 haftalık eğitim çalışması başlatıldı. 60 kişi olarak planlanan gönüllü eğitimci sayısı 101'e ulaştı. Bu kapsamda Zübeyde Hanım Caddesi'nde geçici olarak kiralanan müstakil bir bina eğitim evine dönüştürüldü. Burada, madenci çocukları için, resim, el beceresi, müzik, tiyatro gibi çeşitli eğitimler verilip, kitap okuma ve çocuk oyunları gibi çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bu eğitim ve etkinliklerden okul öncesi ve ilk ve ortaokula devam eden 150 madenci çocuğu yararlandı. Anneler için de iğne oyası, dantel, kırkyama gibi el becerilerini ekonomiye dönüştürebilecekleri faaliyetleri ile çocuk gelişimi ve iletişim gibi konularda bilgilendirmeler yapıldı.
İlçede 6 hafta boyunca süren eğitim programı, dün düzenlenen tiyatro oyunu ve konser etkinliğiyle son buldu. Gönüllü eğitmenlerden Meral İlsever'in yazdığı yine gönüllü Tara Demircioğlu ve Ecenur Ateş'in yönettiği 'Ev Ödevi' adlı oyun, Soma Belediye Düğün Salonu'nda seyirciyle buluştu. Madenci çocuklarının da aralarında bulunduğu oyun, beğeniyle izlendi. Kapanış programı için de Cengiz Topel Meydanı'nda çocuk korosu ve Aysun- Ali Kocatepe konseri düzenlendi.
ÖLENLER İÇİN SAYGI DURUŞU
Konser öncesi ölen madenciler için saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Topluluğa seslenen ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, "Soma'da 13 Mayıs'ta büyük bir facia yaşadık. Unutulmaz onarılmaz acılar bütün Türkiye halkını gözyaşına boğdu. Birimizde bir acı varsa hepimiz onun acısını yüreğimizde hissetmeliyiz. Aslında böyle olmalı böyle de oldu. Bu sebeple Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği olarak bizde Soma'ya gidelim, bizde burada acı çekmiş olan ailelere yardımcı olalım, onlara destek olalım ve çocuklarının olumsuz duygularını olumlu duygularını olumlu duygulara getirmeye çalışalım istedik ve Somalı çocuklarımızı Yaşamı Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Soma Eğitim Evinde bir arada topladık" dedi.
'SIKINTILI VE ACI BİR SÜREÇ YAŞIYORUZ'
Soma'da yaşanan maden faciasının tarifinin çok zor olduğunu belirten Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, "Soma'daki maden kazası ülkemiz madencilik tarihindeki en büyük bir kazasıydı. Maden çok sayıda etkilenen çok sayıda madenci hayatını kaybetti ve böyle bir acıya tanıklık etti. Ben de bu acılar içinde bulunmuş bunu bizzat yaşamış bir kişi olarak bunun gerçekten çok güç olduğunu söylemek isterim. Sıkıntılı ve acı bir süreç yaşıyoruz" diye konuştu. Konuşmaların ardından program çocuk korosu ve Aysun Ali Kocatepe konseri sonrası son buldu.

FOTOĞRAFLI