Birkan YILDIZ / ANKARA,() - CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül ve Hayrünnisa Gül, şehit aileleri ve gazileri Çankaya Köşkü’ndeki iftarda kabul etti. Cumhurbaşkanı Gül ve eşi, konuklarını Şeref Salonu’nun girişinde karşıladı. İftara 46 farklı ilden 37 şehit yakını, 127 gazi ve yakını toplam 164 davetli katıldı. Ayrıca köy korucuları da yemekte yer aldı.

Yemekten önce bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, yedi yıl önce Cumhurbaşkanı seçildiğinde bir gelenek başlattığını ve 2007 yılının Eylül ayında ilk defa şehit ailelerini ve gazileri Cumhurbaşkanlığında toplayarak bu iftarları başlattığını hatırlattı. Ağustos ayında görevinin sona ereceğini hatırlatan Gül, şöyle konuştu:

"Bir anlamda bu sizlerle veda iftarı da oluyor. Eminim ki benim yerime seçilecek olan Cumhurbaşkanı da bu güzel geleneği devam ettirerek daima şehitlerimizin ailelerine ve gazilerimize milletimizin devletimizin sahip çıktığını her zaman gösterecektir. Gönül şunu ister tabii ki; bir ülkede anlaşmazlıklar, sıkıntılar ve problemler varsa bu problemler konuşularak çözülsün. Silah, kan, bunlar söz konusu olmasın. Ama maalesef bunu anlamayanlar olursa o zaman mecburen bu zor şartlar yaşanıyor ve ülke için vatan için şehitler veriliyor. Son yıllarda konuşarak, problemlerimizin çözümü yolunda önemli mesafelerin alındığını görüyorum. İnşallah ülkenin birliği ve bütünlüğü içerisinde, çoğulculuğumuzu gösterip, herkesin birbirinin farklılığına saygı gösterecek şekilde, yeri geldiğinde bir olduğumuzu gösterecek bir çözümle bu anlaşmazlıklar da neticelenir. Tabii ki devlet adamlarının, yönetimlerinin görevleri; konuşarak problemlerin çözümünü bulmaktır. Vaktiyle problemler küçükken konuşularak, doğru teşhis koyularak kararlı adımlar atılsaydı belki bu maliyetlerde ödenmemiş olacaktı. Ama maalesef bu acıları hep beraber yaşadık. Bir şehit haberi geldiğinde evlerinizde bu acıyı nasıl hissetiyseniz, bizler de evlerimizde komutanlar, devletin yetkilileri, hep beraber hissettik. Şehit cenazelerine katıldığımızda sizlerin acılarına hep beraber hissettik. Gazilerimizin tedavileri, gazilerimizin hayatlarını en normal ve rahat bir şekilde devam ettirtebilmeleri için elimizden geleni yapıyoruz; yapmaya da devam edeceğiz. İnşallah bu terör biter."

"BÜTÜN BU MİSAFİRLER İÇERİSİNDE EN DEĞERLİ MİSAFİRLER SİZLERSİNİZ"

Şehit aileleri ve gazilere seslenen Gül, "Hiçbir zaman unutulmayacaksınız. Bu mekânın çok misafirleri olmuştur. Bunu daha önceki iftarlarda da söyledim; buralara çok değerli insanlar, heyetler gelmiştir. Ama bütün samimiyetimle söylüyorum ki, bütün bu misafirler içerisinde en değerli misafirler sizlersiniz. Bir kez daha bütün şehitlerimize Allah’tan Rahmet diliyorum. Mekânları cennet olsun. Bütün gazilerimize şifa diliyorum ve onların hayat boyu mutlu olmalarını istiyorum" dedi.

FOTOĞRAFLI