Enver ALAS / İSTANBUL, () Cuma namazını Tarabya Merkez Camii'nde kılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekatıyla ilgili bir soru üzerine Gül, "Geçen haftalarda açıklamalarda bulunduk. Ancak dünyanın bir çok tarafındaki huzursuzluklar, özellikle Filistin'den Ukrayna'ya kadar şiddetin giderek tırmandığını, bunun durdurulması için herkesin büyük bir çaba göstermesi gerektiğini söylemiştik. Özellikle de İsrail'in Filistin'e olan saldırılarının bir an önce durdurulması, bir kara harekatını yapmaması konusunda da ikaz etmiştik. Bu süre içerisinde hükümetimiz başta olmak üzere, gerek uluslararası alanda gerekse de kendi içimizde hepimiz yoğun bir çalışma yaptık. Ama maalesef gelinen noktada 60 senedir büyük bir zulüm, çile ve gözyaşı döken Filistin halkı bu hafta içerisinde yine büyük saldırılara hedef oldu. Masum çocuklar bütün dünyanın gözü önünde maalesef öldürülmeye devam etti. Maalesef vicdanlar buna karşı bazı kesimlerde suskun kaldı. Bunlar derin bir üzüntü yaratmaktadır. Özellikle İsrail'in kural tanımaz saldırganlığı sadece Filistin'de değil dünyanın her tarafında nefret tohumlarını saçmakta ve dünyanın radikalleşmesinde İsrail'in çok büyük sorumluluğu olmaktadır. Bir tarafta yaşanan acılar, bir tarafta zulüm ve saldırganlık bir an önce durması gerekir. Bugün öğleden sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplanacak. Güvenlik Konseyi'ni, çok acil bir şekilde İsrail'in saldırganlığını durdurmaya dair çok kuvvetli bir tedbir ve açıklama yapmaya davet ediyorum" diye yanıt verdi.
Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın bugün Türkiye'ye yapacağı ziyarete de değinen Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu: "Bugün öğleden sonra kendisiyle görüşmelerimiz olacak. Son durumla ilgili ortak açıklamalarımız olacak. Ancak dün gece başlayan saldırıların çok tehlikeli bir safhaya geldiğini buradan bir kez daha duyurmak istiyorum ve İsrail'i bir kez daha ikaz ediyorum. Bu saldırganlığı ve tırmanmayı durdurmazsa çok daha büyük olaylara gebedir. Çok daha büyük olaylar şüphesiz ki çok daha büyük neticeler doğuracaktır. Bu vesileyle hayatını kaybeden bütün mazlum insanlara başsağlığı diliyorum. Ayrıca dün, Ukrayna'da düşürülen Malezya uçağında hayatını kaybeden herkesin ailelerinin acılarını paylaştığımız gibi ait oldukları bütün milletlere de başsağlığı diliyorum."
"TÜRKİYE'YE KARŞI BİR SUÇLAMA OLARAK YÖNELTMEYİ ÇOK BÜYÜK BİR VİCDANSIZLIK OLARAK GÖRÜYORUM"
Bir gazetecinin, "Ateşkesin durdurulmasıyla ilgili Türkiye'ye yönelik bazı suçlamalar var. Bununla ilgili ne söyleyeceksiniz?" şeklindeki bir soruyu ise Gül, "Bunlar çok saçma şeylerdir. Böyle bir şey söz konusu olur mu? Türkiye, bir kişinin ölmemesi, bir kişinin gözünün yaşlı ve kanlı hale gelmemesi için olağanüstü bir çaba göstermektedir. Hükümetimizin ve Dışişleri Bakanlığımızın faaliyetleri bütün dünyanın gözü önündedir. Yapılan konuşmalar, ikna turları bütün dünyanın gözü önündeyken, bunu Türkiye'ye karşı bir suçlama olarak yöneltmeyi çok büyük bir vicdansızlık olarak görüyorum. Türkiye en kısa süre içerisinde kalıcı bir ateşkesin sağlanması için, yoğun bir çaba sarf etmektedir. Geçen hafta yaptığım açıklamada da 2012'deki mutabakata en kısa zaman içerisinde dönülmesini ve her iki tarafın ateşkese konuşarak hemen sağlamasını ve iki devletli vizyonun sağlanmasını söylemiştim. Türkiye'nin bu saldırılara ve haksızlıklara karşı gür sesinden rahatsız olanların Türkiye'ye karşı bir olumsuz tavrı olarak görüyorum" diye yanıtladı.

(FOTOĞRAFLI)