Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni yıl nedeniyle mesaj yayınladı. Müspet ve menfi gelişmeleriyle, acı ve tatlı hatıralarıyla 2013’ün geride bırakıldığını, yeni umut ve beklentilerle 2014’e girildiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Yeni Yılınızı en samimi duygularla kutluyorum. Yeni yılın ülkemize, milletimize, tüm insanlığa, barış, huzur ve refah getirmesini diliyorumö dedi.
“DÜNYA YÜREKLERİ YAKAN ACI GÖRÜNTÜLERLE 2014’Ü KARŞILAMAKTA"
2013’ün dünya ve ülkemiz açısından zor bir yıl olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “Dünya ekonomik ve siyasi çalkantılarla, yürekleri yakan acı görüntülerle 2014 yılını karşılamaktadır. Bu, uygarlığın geldiği seviye göz önüne alındığında üzücü ve düşündürücü bir tablodur. Yeni yılda başta yakın coğrafyamız olmak üzere, yaşanan acıların sona ermesini, insanlığın sorunlarının ivedilikle çözüme kavuşturulmasını temenni ediyorum" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye olarak 2013 yılını yoğun bir gündemle geçirdik. Geride bıraktığımız yılda ülkemizde huzur ve güven ortamının sağlanması adına önemli adımlar atıldı, demokrasi ve ekonomi alanında önemli gelişmeler sağlandı. Birçok ülke büyük ekonomik krizler yaşarken Türkiye ekonomik büyümesini istikrarlı bir şekilde devam ettirdi.
İSTİKRAR, GÜVEN VE GELECEĞE DÖNÜK İTİMAT BELİRLEYİCİ UNSURLARDIR
Dünyayla entegre olmuş, Avrupa Birliği müktesebatı ile önemli ölçüde uyum sağlamış, yatırımcıların cazibe merkezi haline gelmiş ve sermayenin serbestçe dolaştığı bir ülkeyiz. Böyle bir ülkede istikrar, güven ve geleceğe dönük itimat belirleyici unsurlardır.
HEPİMİZ AYNI GEMİNİN İÇİNDEYİZ
Bu gelişmeler, siyasi istikrarın, iyi yönetimin ve disiplinli çalışmanın ürünüdür. Milletçe geldiğimiz noktanın kıymetini çok iyi bilmeli, gelecek nesillere ekonomik ve siyasi açıdan gelişmiş huzurlu bir ülke bırakmak için çaba göstermeliyiz. Bu anlamda, siyasi istikrarı ve ekonomik güven ortamını sarsacak, demokratik hukuk devletini aşındıracak, birliğimizi ve dirliğimizi bozacak tutum ve davranışlardan kaçınmamız gerekir. Unutmayalım ki, bu güçlü devletin eşit ve hür vatandaşları olarak hepimiz aynı geminin içindeyiz. Bu geminin her bakımdan daha güzel ve aydınlık bir geleceğe doğru yoluna devam etmesi ortak sorumluluğumuzdur.
SORU İŞARETLERİNİN TAMAMEN GİDERİLMESİ ÖNEM TAŞIMAKTADIR
Toplumumuzun dinamik yapısı dikkate alındığında zaman zaman sorunların ve bunlara yönelik görüş ayrılıklarının yaşanması doğaldır. Tabiatıyla, belirli konularda kamuoyu vicdanında oluşan soru işaretlerinin tamamen giderilmesi önem taşımaktadır. Bununla birlikte, bu sorunları hukukun üstünlüğü, adalet, şeffaflık ve hesap verebilirlik gibi ilke ve değerlerin hâkim olduğu bir toplumsal ve siyasal ortamda, birbirimizi yaralamadan, kırıp dökmeden, karşılıklı anlayış içerisinde çözmemiz gerekiyor. Esasen ülkemizde refah ve istikrarın sürekliliği bu ilkelerin gözetilmesinden geçmektedir. Bunun için reformların sürdürülmesinin önemine dikkat çekmek istiyorum.
HİÇ KİMSE VE HİÇBİR ORGAN KAYNAĞINI ANAYASA’DAN ALMAYAN BİR YETKİ KULLANAMAZ
Demokrasi güçler ayrılığına dayanan kurallar ve kurumlar rejimidir. Kurumların görev ve yetkileri de Anayasa ve kanunlarda belirtilmiştir. Hiç kimse ve hiçbir organ kaynağını Anayasadan almayan bir yetki kullanamaz.
MİLLETİMİZ SİYASİ KONULARDAKİ HAKEMLİK İŞLEVİNİ BUNDAN SONRA DA YERİNE GETİRMEYE DEVAM EDECEKTİR
Yeni yılla birlikte, eski siyasi ve bürokratik alışkanlıkları geride bırakmalıyız. İktidarı değiştirmenin demokrasilerdeki adresi tartışmasız seçimlerdir. Milletimiz siyasi konulardaki hakemlik işlevini bugüne kadar layıkıyla yerine getirmiş, bundan sonra da yerine getirmeye devam edecektir. Diğer yandan, hukuki sorunların çözüm yeri de kuşkusuz bağımsız yargıdır. Bağımsız ve tarafsız yargı olgusunu ve algısını zedeleyecek tavırlardan kaçınmak hepimizin görevidir.
HİÇBİR GÜÇ TÜRKİYE’Yİ YOLUNDAN DÖNDÜREMEYECEKTİR
Sorunlarımız olduğu gibi, büyük umutlarımız ve hedeflerimiz var. Olumsuzluklar, geleceğe umutla ve güvenle bakmamızı engellememelidir. Hiçbir güç, Türkiye’yi yolundan döndüremeyecektir. Gelişme sürecinde, evrensel değerler en önemli yol göstericimiz olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, 2014’ün ülkemiz ve bütün dünya için güzel gelişmelere vesile olmasını temenni ediyorum. Yurt içindeki ve yurt dışındaki siz değerli vatandaşlarımın Yeni yılını tebrik ediyor, selam ve sevgilerimi sunuyorum."
(BB)