CUMHURBAŞKAŞKANI Abdullah Gül, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili gelinen son noktayla ilgili olarak, "Doğrusu bir fırsat tabi kaçıyor. Çok gecikilmiş oldu aslında. Geçen Meclis'te de anayasa yapılabilirdi. Bu Meclis'te de toplumun çok büyük bir arzusu var. Bütün siyasi partilerin arzusu var. Ümit ederim ki ileri de gerçekleşir" dedi.
Ordu ziyaretinin ardından bu sabah kaldığı otelden ayrılarak Giresun'a hareket eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yol üzerinde yapımı devam eden ve 4 ay sonra tamamlanması planlanan Ordu-Giresun Havalimanı'nda basına kapalı olarak incelemelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Gül, Ordu Valisi Kenan Çifçi ve Giresun Valisi Hasan Karahan ile birlikte havaalanı inşaatını gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Deniz üzerine yapılan ve bu açıdan Türkiye'de ilk olan havaalanı inşaatındaki incelemelerinin ardından Giresun'a geçerek Vali Hasan Karahan'ı makamında ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
YENİ ANAYASA KONUSU
Bir basın mensubunun yeni Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun kapanması ile ilgili değerlendirmesini sorması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, "Doğrusu bir fırsat tabi kaçıyor. Çok gecikilmiş oldu aslında. Geçen Meclis'te de anayasa yapılabilirdi. Bu Meclis'te de toplumun çok büyük bir arzusu var. Bütün siyasi partilerin arzusu vardı. Aslında ben temel konularda bütün siyasi partilerin çok ayrı düştüğü kanaatinde değilim. Ama maalesef gerçekleşemedi. Bunu siz de hatırlarsınız 4-5 ay önce de görmüştüm ben. O zamanda kanaatimi, üzüntümü paylaşmıştım. Artık hayırlısı diyeceğiz, inşallah ilerde bu fırsat olur. Anlayışlarımız değişirse, zihinlerimizde değişiklikler olursa, metinlerimiz farklı da yazılı olsa, biz en azından zihinlerimizde, anlayışlarımızda daha geniş vizyonda davranabiliriz. Daha demokratik davranabiliriz. Standartlarımızı fiilen yükseltebiliriz. Ümit ederim ki ileri de gerçekleşir" dedi.
MISIR BİR AN ÖNCE DEMOKRASİYE KAVUŞSUN
Bir basın mensubunun Mısır'daki son gelişmeyle ilgili değerlendirmesini sorması üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Bu konuda fazla bir şey söylemek istemem. Orada olağan üstü bir dönem var bildiğiniz gibi. Ümit ederim ki bütün Türkiye ve Mısır arasındaki bu durum geçici konjönktürel bakmamız gerekir. Mısır’ın da bir an önce demokrasiye tekrar kavuşmasını temenni ederiz. Türkiye ve Mısır Akdeniz’in iki yakasında bir elmanın adeta iki yarısı gibidir. Akdeniz’in güneyine baktığınızda Mısır gibi büyük bir devlet kuzeyine baktığınız da Türkiye gibi büyük bir devlet vardır. Dolayısıyla tarih boyunca da çok sağlam ilişkilerimiz olmuştur. Türk işadamlarının çok önemli faaliyetleri var. Şüphesiz ki Mısır’da olup bitenlerden çok üzüldük, bunu açıkça da paylaştık. Ümit ediyorum ki ileri de bütün bunlar tekrara rayına oturur" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül dersanelerin kapatılmasıyla ilgili bir soruyu da, "Bu konuyla ilgili artık söyleyeceklerimi söylemiş oldum" diyerek yanıtladı.