CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül ve Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "AB tarafından Bosna Hersek için geliştirilmekte olan yeni yaklaşımı olumlu buluyoruz. Bosna Hersek'in NATO'ya üyelik sürecine ilişkin ilerleme beklediğimizin de altını çizmek istiyorum" dedi. Konuk Cumhurbaşkanı İzzetbegoviç, Türk Hükümeti'ni kutlamak istediklerini anlatırken, "Şimdiye kadar elde etmiş olduğu ekonomik istikrar ve gücünden dolayı kendilerini tebrik ediyoruz. Türkiye'nin global dünyada, hak ettiği yeri kazandığını düşünüyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç ile ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel meseleleri de ele aldıklarını kaydederek, şöyle konuştu:
"Türkiye için Bosna Hersek'in bütünlüğü istikrarı ve refahı çok önemlidir. Geçtiğimiz şubat ayında Bosna Hersek'te gerçekleşen protestoları yakından takip ettik. Göstericileri şiddete başvurmaları kabul edilemez. Ancak gösterilerin altında yatan sebepler de göz ardı edilmemelidir. 2014 yılı Bosna Hersek'te, genel seçimlerin yapılacağı yıl olacaktır. Beklentilerin dile getirileceği esas mecra seçim sandığı. AB tarafından Bosna Hersek için geliştirilmekte olan yeni yaklaşımı olumlu buluyoruz.Bosna Hersek'in NATO'ya üyelik sürecine ilişkin ilerleme beklediğimizin de altını çizmek istiyorum."
Türkiye ile Bosna Hersek ilişkilerinin daha da artmasını temenni eden İzzetbegoviç, şunları söyledi:
"Türkiye ile Bosna Hersek'in ilişkisi iki çeşit köprü kurmakta. Hem tarihi köprüler hem de insan arasındaki manevi köprüler de inşa etmektedirler. Üçlü zirveler bizim için çok önemlidir. Cumhurbaşkanı Gül'ün akıllıca yönettiği üçlü zirveler, bizim bölgemizin istikrarı için de son derece önemlidir. Ticaret hacmimiz belki istenilen düzeyde değildir. Ama umarım ileri dönmede daha da genişler. Sanayi ve tarımsal alanlarda Türk yatırımcılarının teşvik edilmesinden yanayız. Türkiye hükümetinin Bosna Hersek'e vermiş olduğu 100 milyon euroluk kredi, tarımsal kalkınmada kullandırmak üzere, özellikle yerlerinden edinmiş kişileri geri dönüşlerinin de desteklenmesi ve ekonomik projeler gibi Bosna Hersek için hayati öneme sahip çalışmalar yürütülmektedir. Ekonomik işbirliği söz konusu olduğunda tabii biz, Türk yatırımcıları Bosna Hersek'te daha fazla görmek istiyoruz. İki anlaşma imzaladık. İki ülkenin demiryolları işbirliği söz konusu olacak. Bunun yanı sıra trafo fabrikalarının kurulması ile ilgili diğer mutabakat zaptı imzalanmıştır."
Cumhurbaşkanı İzzetbegoviç, Türkiye'nin global dünyada, hak ettiği yeri kazandığını düşündüklerini ekledi.

(HT/İD)