COŞKUYLA KARŞILANDI

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, baba ocağı Yozgat'ta esnafın sıcak ilgisiyle karşılandı. Valilik ziyaretinin ardından İstanbulluoğlu mahallesindeki baba evine giden İhsanoğlu, burada mahalle sakinleri ve akrabaları tarafından çiçeklerle karşılandı. Konağın bahçesindeki su kuyusundan kovayla su çeken İhsanoğlu, İslam Teşkilatı Örgütü Genel Sekreterliği döneminde Nijer gibi suya muhtaç ülkelerde su kuyusu açtırarak, en büyük hizmetlerden birini götürdüklerini söyledi. İhsanoğlu, konak ziyaretinin ardından Yozgat Belediyesi tarafından kendi adının verildiği sokakta bulunan tabela önünde fotoğraf çektirdi.

BABA OCAĞINDA SICAK İLGİ GÖRDÜM

Ekmeleddin İhsanoğlu daha sonra meydan yerinden yürüyerek Lise Caddesi'ne geçtii, oradan iftar yemeğinin verildiği Yimpaş AVM'ye geçti. Burada yemeğine katılan ihsanoğlu'na yol boyunca esnaf yakın ilgi gösterdi, elini sıkıp sohbet etti. İhsanoğlu, bir gazetecinin, 'Yozgat'daki karşılamayı nasıl buldunuz?' şeklindeki soruya, "Yozgat'ta çok çok mutluyum. Baba ocağında yakın ilgi gördüm. Bu ilgi beni mutlu etti. Burası, dedemin ve babamın dünyaya geldiği ev" dedi. Konağın yanındaki Başçavuş Camisi'ni gösteren İhsanoğlu, burada da babası ve dedesinin namaz kıldığını ifade etti. Daha sonra İhsanoğlu'na, akrabaları tarafından çiçeklerle karşılanan İhsanoğlu'na bir çıkın içinde yiyecek hediye edildi.

İhsanoğlu, iftar yemeğinde, baba evinde verilen çıkını açtı, içerisinden çıkan Yozgat yöresine ait bazlama, çörek, çanak peyniri, yeşil soğan, biberi protokol masasında bulunanlar ve basın mensupları ile paylaşıp, iftar etti. İhsanoğlu, Yozgat'ın yöresel yemeği testi kebabını testisini kırıp, iftar yemeği yedi. İhsanoğlu yemekten sonra yaptığı konuşmada şunları söyledi:

TÜRKİYE İLK KEZ HALK OYU İLE CUMHURBAŞKANINI SEÇİYOR

"Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. bu sıcak karşılama ve ilgi beni çok mutlu etti. Bu rahmet ayının aziz milletimize hayırlar getirmesini diliyorum. Türk ve islam dünyasının bütün insanlığa barış getirmesini ihsan ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti ilik defa halk oyu ile Cumhurbaşkanını seçiyor. Bunlardan birisi de sizin evladınız olacaktır. Toprağınızdan yetişmiştir. Bir partinin temsilcisi, bir siyasi görüşün mensubu veya bir kesimin değil, ben bütün vatanın, bütün milletin bir evladı olarak bütün siyasi partilerin desteğiyle bu görevi yapmaya umut ettim ve aday oldum. Bugün Meclis'te iki büyük parti CHP ve MHP'nin ortak dilekçeleriyle, bunun dışında diğer partilerin de desteğiyle bütün milletin temsilcisi olarak aday oldum. Bu siçimler bir parti seçimi değildir. Türkiye'nin bir tane Cumhurbaşkanı var. Bu görevi bütün vatandaşlara aynı gözle bakan, bütün siyasi partilere aynı saygı ile bakan, siyaset üstü, ama siyasetin de cumhurbaşkanılığlığı makamına gelecek insan olması gerekir. Beni aday gösteren partilerle birlikte diğer partiler de desteklerini vereceklerdir" dedi.

TÜRKİYE ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR

Cumhurbaşkanının görevlerinin Anayasada belli oludğunu belirten İhsanoğlu, "Cumhurbaşkanı devletin başı ve miletin, Cumhuriyetin bütünüğünü temsil eder. Anayasanın uygulanmasını sağlayan, işbirliği içinde çalışmasını gözeten biri olmalıdır. Cumhurbaşkanının görevleri arasında proje, program, köprü duble yol yapmak yok. Türkiye 90 senelik Cumhuriyet tarihinde çok kıymetli Cumhurbaşkanları görmüştür. Partili olanlar da, olmayanlar vardır. Ancak parti liderliğinden ayrıldıktan sonra parti ile ilişkilerini kesmişlerdir. Türkiye bugün çok zor bir dönemden geçmektedir, etrafını ateş çemberi sarmıştır. Dış politikata daha güçlü, daha soğukkanlı, daha farklı politikalar üretmemiz lazım. Ülkemiz huzur istemektedir. Allah'ın biz bunu gerçekleştireceğiz. Sizler, evladınızı baba ocağında bağrınıza bastınız. Sizlere minnettarım, müteşekkirim, Allah hepinizden razı osun" dedi.

HAYALİMDE HEP TÜRKİYE OLDU

Bu vatanın evladı olmaktan gurur duyduğunu ve her zaman iftihar ettiğini de belirten Ekmeleddin İhsanoğlu, "Yabancı diller öğrendim, dünyanın bir çok ülkesinde bulndum, ama hayalimnde hep Türkiye oldu. Ben bu vatanın her toprağının, her köşesini, her zerresini kutsal olarak görüyorum. Ve bizim miletimiz birlik ve beraberliği hep sürdürecektir. Çok zor bir dönemden geçiyoruz. Etrafımız ateş çemberidir. Türkiye'nin bunları atlatması lazım. Bir ve beraber olması lazım. Cumhurbaşkanılğı adı üstünde Cumhurun başkanlığı. Cumhurbaşkanı devletin başında olan kişidir. Bütün taraflar arasında ahengi sağlayan, kava eden değil, barıştıran yana olmalıdır. Etrafımızdaki maceraperest gidişata hayır demesi lazım. Maceraperest hayaller ülkemizi tehlikeye sokar, Allah kısmet eder ve bu kardeşiniz Cumhurbaşkanı olursa, her şeyden önce toplumumuzun bütün kesimlerine aynı muameleye sizin huzurunuzda söz veriyorum" dedi.

İhsanoğlu, tarafsız Cumhurbaşkanlığını güçlendirerek, halkın oyları ile Çankaya'ya çıkması halinde herkesin saygılı olduğu, taraf tutmadığı bir Cumhurbaşkanı olacağını belirtti. İhsanoğlu, Kısa sürede başlayan bu yarışın medeni bir yarış olması gerektiğini, saygılı ve seviyeli olunmasını gerektiğini belirterek, buna riayet edeceğini, karşı tarafın da buna dikat edeceğiğini söyledi.

Irak ve Suriye'de felaketler yaşandığını da belirten İhsanoğlu, "İnsanlar, çocuklar diri diri öldürülüyor, kadınlara tecavüz ediliyor. Suriye'den 1 milyonun üzerindeki insan, hiçbir statüsü olmadan Türkiye'de yaşıyor. Bizim bu maceralara bir daha girmememiz lazım. Ortadoğuda barışın tesisi, taraflardan birinin değli, bütün taraflarla aynı mesafede olmalılyız, bu ateşe su serpmeliyiz. Her şeye rağmen Türkiye'nin böyle bir girdiba sürüklenmemesi lazım. İstikrara, aklıselime davet ediyoruz Bunun gereğini oylarınızla yapacaksınız" dedi.

Dini siyasete, şiddete alet edilmesine 'dur' demeleri gerektiğini belirten İhsanoğlu, "Toplumda adelete olan inancın sarsılmasına 'dur' demeliyiz. İnancın, ahlakın siyasete alet edilmesine 'dur' demeliyiz. Biz dostluklara, Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere Cumhuriyet tarihinde taş üstüne taş koyanlara minnet duymalıyız" dedi.

Gelir adeletsizliğinden dolayı Yozgat'ın çok mağdur olduğunu da belirten Ekmeleddin İhsanoğlu, "Refah seviyesi burada artmıyor. İçeride ve dışarıda atılması gereken çok adımlar var. Ben pir partinin, iki partinin mensubu değil, Türk miletinin mensubuyum. Önümüzdeki yıl parlamento seçimlerinde istediğiniz partiye, Ak Parti'ye, CHP'ye, MHP'ye başka partiye oy verebilirsiniz. ama Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir olmalıyız. Bu vesileyle ilam aleminde, tüm dünyada barışın egemen olmasını diliyorum. Allah milletimizi ve devletimizi zeval vermesin" dedi.

FOTOĞRAFLI