HAKKARİ’nin Çukurca İlçesi’nde güvenlik nedeniyle 20 yıldır çıkılamayan, ancak 1,5 yıl önce başlatılan çözüm süreci ile birlikte çıkılmasına izin verilen Han Yaylası’nda, Çukurca Belediyesi tarafından Kürt şair ve yazar Ahmed-i Hani adına bu yıl 2'inci 'Ehmedi Xani festivali' düzenlendi. Festival alanına PKK flamaları ve Abdullah Öcalan posterleri asılırken, gece de havai fişek gösterisi yapıldı.
Çukurca İlçesi’ne 30 kilometre uzaklıktaki Han Yaylası’nda Ahmed-i Hani adına bu yıl ikinci kez festival düzenlendi. Festivale, Hakkari Belediye Başkanı Dilek Hatipoğlu, Belediye Başkanvekili Nurullah Çitçi, Çukurca Belediye Başkanı Servet Tunç, BDP Hakkari il Eş Başkanı Mehtap Daştan Demirel, BDP Hakkari Merkez ilçe Başkanı Halit Soydan, Kuzey Irak'ın Mahmur kampından 10 kişilik bir heyet, STK Temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Festival alanına PKK flamaları ve Öcalan posterleri asılırken, Festival girişi ve dağlara ise Ahmed-i Hani resimlerinin üzerinde yer aldığı posterler asıldı.
GECEYİ ÇADIRLARDA GEÇİRDİLER
Han Yaylası’na dün araçlarla gidenler, geceyi burada kurulan çadırlarda geçirdi. Gece de havai fişek gösterisi düzenlendi. Gece ayrıca Abdullah Öcalan ile ilgili sinevizyon gösterimi yapıldı. Festivale katılanlar, çeşitli grupların seslendirdiği Kürtçe müzikler eşliğinde de geç saatlere kadar halay çekti. Yaylanın serin havası ve doğal güzelikleri arasında aileleriyle birlikte piknik yapmaya gelen bazı vatandaşlar, huzur ortamının devam etmesini, başlatılan barış sürecinde hükümetin olumlu adım atmasını isterken, dağlarda artık insanların ölmesini istemediklerini söyledi.
Kuzey Irak'ın Mahmur kampından festivale katılan Mahmur Kampı sözcüsü Yahsen Serani ise Kürtçe yaptığı konuşmasında, Öcalan ve Kürtlerin mücadelesi sonucunda bu seviyeye gelindiğini belirtti. Serani, "Kürtlerin bu birlik ve beraberliğini bu yaylada da görünce çok sevindim. Bu birlik ve beraberlik hep daim olsun" dedi.
'ARTIK DAĞLARIMIZ ÖZGÜR OLSUN'
Ahmed-i Hani'nin hayatını anlatarak konuşmasına başlayan Çukurca Belediye Başkanı Servet Tunç da bu yıl ikinci festivali düzenledikleri için mutlu olduklarını ifade etti. Tunç, "Biz istiyoruz ki, bir gün Kürt Halk önderi sayın Öcalan ve halkımızla birlikte bu kutlamayı burada yapalım" diye konuştu.
Festivale katılan Hakkari Belediye Başkanı Dilek Hatipoğlu da, "Bugüne kadar yasak olan yaylalarımıza bu festivali düzelemek çok anlamlıdır. Festivaller birlik ve beraberliği sağlar. İstiyoruz ki artık dağlarımız özgür olsun, insanlarımız özgür olsun" dedi.

FOTOĞRAFLI